Stedendriehoek

Stille tochten bij herdenking

ZUTPHEN/WARNSVELD – De Nationale Dodenherdenking op donderdag 4 mei begint zowel in Zutphen als in Warnsveld met een stille tocht. In Zutphen leidt deze naar het Gideonmonument bij het Broederenkerkplein. In Warnsveld voert de stille tocht van de Martinuskerk naar het monument aan de Veldesebosweg. Tot zonsondergang mag er halfstok gevlagd worden. Zeker langs de routes van de stille tochten wordt dit op prijs gesteld.

In de Burgerzaal in Zutphen begint om 19.00 uur een kort programma. Hier deelt Henk Mulder zijn persoonlijke verhaal. Er is een vioolstuk door Marleen Meesters en er worden gedichten voorgedragen door Emmy Ighekpe van basisschool De Wegwijzer en door stadsdichter Mas Papo. Daarna voert loco-burgemeester Annelies de Jonge kort het woord en stelt de stoet zich om 19.45 uur op voor vertrek. De tocht gaat via de Lange Hofstraat, Groenmarkt, Barlheze en Rozengracht naar het Gideonmonument. Hier wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden, waarin alle slachtoffers van oorlogssituaties worden herdacht. De taptoe wordt gespeeld door Rick Verschure. Het Wilhelmus kondigt het einde van de twee minuten stilte aan. Dit is tevens het begin van de kranslegging en het defilé. Iedereen mag bloemen leggen bij het monument. Tijdens de kranslegging en het défilé bij de herdenking van de gevallenen op 4 mei zal het Koninklijk Zutphens Mannenkoor onder leiding van Wim Riefel liederen ten gehore brengen.

Op 4 mei klinkt in de Sint Walburgiskerk in Zutphen het Requiem van Gabriel Fauré. Toonkunst Zutphen en een klein ensemble van bijzondere solisten en instrumentalisten voeren deze mis uit na de Nationale Dodenherdenking. Het Requiem eert de overledenen en biedt troost aan de overlevenden. Gabriel Fauré componeerde zijn Requiem tussen 1887 en 1890. Het Requiem is Faurés bekendste langere werk, met indrukwekkende delen die tegelijk een meditatieve stemming oproepen. Dit herdenkingsconcert is gratis toegankelijk en begint om 21.00 uur in de Walburgiskerk. De kerk is open voor het publiek vanaf 20.30 uur. Voor dit concert zijn vrijkaarten te verkrijgen bij Music All In en bij The Read Shop (winkelcentrum Dreiumme Warnsveld).

Om 19.00 uur is er in de Martinuskerk te Warnsveld een bijeenkomst. Er is een toespraak van burgemeester Annemieke Vermeulen, een bijdrage van leerlingen van school De Fontein en zang van het Warnsvelds Mannenkoor. De kerk is open vanaf 18.30 uur. Na afloop van deze bijeenkomst begint om 19.35 uur de stille tocht. De deelnemers verzamelen zich bij de Martinuskerk. De tocht gaat via Bonendaal, Abersonplein en Abersonlaan naar het monument aan de Veldesebosweg. Om 20.00 uur wordt daar twee minuten stilte gehouden en het Wilhelmus gezongen. Enkele schoolkinderen dragen gedichten voor. Er worden bloemen gelegd namens de gemeente, enkele organisaties en particulieren. Excelsior verleent hier muzikale medewerking aan. Na afloop is er gelegenheid om na te praten bij Den Bouw.