Stedendriehoek

Stichting Buddy to Buddy wint prestigieuze prijs

ZUTPHEN – Stichting Buddy to Buddy in Zutphen is uitgeroepen tot winnaar van de Brouwer Vertrouwensprijs van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Deze jaarlijkse prijs, die nu voor de vijfde keer wordt toegekend, is bedoeld voor hét maatschappelijke initiatief dat het onderling vertrouwen in de Nederlandse samenleving versterkt. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden. Koning Willem-Alexander was aanwezig bij de digitale uitreiking van de prijs.

Armijn van Roon en Willemijn Voorham richtten in 2015 in Zutphen de stichting Buddy to Buddy op, met als voornaamste doelen het doorbreken van het sociale isolement van (ex)vluchtelingen en het vergroten van de betrokkenheid van Nederlandse inwoners bij de opvang en integratie van vluchtelingen. Via een uitgebreid matchingstraject brengt de organisatie vluchtelingen en stadgenoten met gedeelde interesses in contact.

Stap voor stap, vriend voor vriend
Het initiatief is inmiddels uitgebreid naar twaalf Nederlandse gemeenten en ruim 5000 buddy’s hebben deelgenomen aan het traject. Buddy to Buddy zal de komende tijd groeien naar meer plekken in Nederland. Van Roon: “Elke nieuwe vriendschap is een stap dichterbij een wereld waarin mensen maximaal van elkaar mogen verschillen, en tegelijkertijd maximaal verbonden zijn. Daar gaan wij voor, stap voor stap, vriend voor vriend.”

“We zijn heel dankbaar voor deze eervolle prijs”, vervolgt Van Roon. “Niet in de laatste plaats omdat het gaat over het bevorderen van vertrouwen. We proberen daar dagelijks aan bij te dragen door bijzondere ontmoetingen te organiseren: één-op-één en in groepsverband. We zijn vreemdelingen totdat we elkaar leren kennen. Wanneer we voorbij de verschillen en vooroordelen openstaan voor de ander, dan verrijken we ons leven en groeit het vertrouwen vanzelf. In een wereld vol polarisatie is contact maken het beste medicijn.”

‘Terecht eerbetoon’
Wethouder integratie Laura Werger: “Buddy to Buddy is een prachtig initiatief. Wij hebben het vanaf het prille begin omarmd, omdat Buddy to Buddy perfect past bij de behoefte van ieder mens om aansluiting bij anderen te hebben, een buddy te hebben. We zijn er trots op dat iets wat zo goed past bij het DNA van Zutphen een voorbeeld is geworden voor heel Nederland.” Ook Burgemeester Annemieke Vermeulen feliciteert Buddy to Buddy: “Buddy to Buddy zet zich al jarenlang in voor de warme ontvangst en vriendschappelijke begeleiding van vluchtelingen. Wij feliciteren hen van harte met dit terechte eerbetoon!”

Generaties lang effect
De jury benadrukt de wezenlijke bijdrage van de organisatie aan het vertrouwen in de samenleving: “Buddy to Buddy adresseert een thema dat diep in onze samenleving gevoeld wordt en dat nog generaties lang effect zal hebben op onze samenleving: het sociale isolement van (ex)vluchtelingen. Op dit domein is de prijs nog niet eerder toegekend”, aldus het juryrapport. Voor meer informatie: buddytobuddy.nl