Stedendriehoek

Startsein voor Zutphense Zetjes

ZUTPHEN – Wethouder Eva Boswinkel gaf vorige week tijdens een bijeenkomst bij Het Dagelijks Bestaan het startsein van Zutphense Zetjes. Deze campagne nodigt alle inwoners van de gemeente Zutphen uit tot omkijken naar elkaar en het nemen van zowel grote als kleine initiatieven (‘Zetjes’) om elkaar te helpen.

Boswinkel: ‘Een Zetje kan heel klein zijn. Even aanbellen bij de buurman en vragen of je een boodschap voor hem mee kunt nemen. Spontaan even het glas naar de glasbak brengen voor een vriendin die last heeft van haar rug.” Eén van de campagne-acties bestaat uit 108 ‘toverstaffen’ die door Zutphen en Warnsveld rondgaan. Immers, een zetje kan ‘magisch’ zijn voor iemand en daarom een toverstaf met daaraan een boekje. Iedereen kan zijn of haar Zetje opschrijven in het boekje en de staf doorgeven. Jip, Emine en Marco ontvingen als eersten een toverstaf van de wethouder.

Kleine acties hebben grote impact

Zutphense Zetjes zijn de komende tijd op allerlei plekken zichtbaar in Zutphen en Warnsveld. Daarnaast worden verschillende acties in stad en dorp georganiseerd. Het doel is om zoveel mogelijk inwoners enthousiast te maken om zelf een Zetje te geven en naar elkaar om te kijken. De hoofdgedachte is: ‘Juist die kleine acties hebben vaak grote impact bij anderen. Gewoon dóen dus!’ Jip: “Mijn Zetje is voor mijn oma. Voor haar is het lastig om soep te komen eten bij Het Dagelijks Bestaan in Zutphen. Mijn Zetje is dat de soep nu door Het Dagelijks Bestaan bij haar thuis wordt gebracht. Ik heb de staf doorgegeven aan Ingrid. Ik ben benieuwd naar haar Zetje!”

Zeg het voort

“Op www.zutphensezetjes.nl is te zien wat jij kunt doen en welke Zetjes al gegeven zijn. Jouw Zetje kun je altijd delen op social media met #zutphensezetjes. Later volgen er ook nog meer acties. Bijvoorbeeld de vouchers ‘bonnen van waarde’, die elke inwoner ontvangt en kan schenken aan haar of zijn favoriete Zetje van bijvoorbeeld een vereniging, stichting of buurtinitiatief.” Zutphense Zetjes heeft als doel om de saamhorigheid tussen inwoners te vergroten en inwoners concrete handvatten te bieden om iets te betekenen voor zowel stad, dorp als medemens. Zutphense Zetjes is een initiatief van gemeente Zutphen, Mede in Zutphen en diverse maatschappelijke organisaties.

(Foto: Yke Ruessink)