Stedendriehoek

Stadswandeling Joods Zutphen

Op vrijdag 5 april start het nieuwe seizoen van de Stadswandeling Joods Zutphen, een stadswandeling onder leiding van een gids. Tevens begint het nieuwe seizoen van de openstelling van de synagoge op de vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur (met uitzondering van 26 april en 14 juni).

Zo wordt de geschiedenis verteld vanaf het begin van het Joodse leven in Zutphen rond 1800, de bloeiende Joodse gemeente aan het eind van de negentiende eeuw, de gevolgen van de bezettingsjaren 1940-1945, tot en met het Joodse leven van nu.

De wandelroute loopt door het Nieuwstad- en het Barlhezekwartier. De gebouwen, de woonhuizen en de winkelpanden illustreren de verhalen van twee eeuwen geschiedenis van het Joodse leven in Zutphen. De verhalen worden, indien mogelijk, toegelicht met oud fotomateriaal.

De data zijn: vrijdag 5 april, vrijdag 12 april en vrijdag 19 april. De wandeling start om 13.30 uur voor de deur van de synagoge, Dieserstraat 11 in Zutphen. De wandeling duurt circa anderhalf uur en eindigt in de synagoge, waar de koffie en thee klaar staan. Er is gelegenheid om na te praten en om vragen te stellen.

Er wordt een bijdrage gevraagd van €8,- per persoon of €15,- per twee personen. De bijdrage dient contant en gepast te worden betaald voor aanvang van de wandeling. De opbrengst is bestemd voor de restauratie van de Joodse Begraafplaats in Zutphen. Die ligt overigens buiten de route; er zijn in de synagoge wel foto’s te bekijken van de restauratiewerkzaamheden.

Deelnemers wordt gevraagd zich van tevoren op te geven voor de wandeling via de website www.joodszutphen.nl, onder vermelding van naam, telefoonnummer, datum van de wandeling en het aantal deelnemers (in verband met het benodigde aantal gidsen voor de wandeling).