Stedendriehoek

Stadswandeling Joods Zutphen

Deze maand worden op drie vrijdagmiddagen de Stadswandelingen Joods Zutphen gehouden, een stadswandeling onder leiding van een gids. De synagoge is geopend op de vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur. Op vrijdag 14 juni is de synagoge gesloten en zijn er geen Stadswandelingen Joods Zutphen.

Tijdens de wandelingen wordt de geschiedenis verteld vanaf het begin van het Joodse leven in Zutphen rond 1800, de bloeiende Joodse gemeente aan het eind van de negentiende eeuw, de gevolgen van de bezettingsjaren 1940-1945, tot en met het Joodse leven van nu. De wandelroute loopt door het Nieuwstad- en het Barlhezekwartier. De gebouwen, de woonhuizen en de winkelpanden illustreren de verhalen van twee eeuwen geschiedenis van het Joodse leven in Zutphen. De verhalen worden, indien mogelijk, toegelicht met oud fotomateriaal.

De wandelingen vinden plaats op vrijdag 7, vrijdag 21 en vrijdag 28 juni. Ze starten om 13.30 uur voor de deur van de synagoge, Dieserstraat 11 in Zutphen. De wandeling duurt circa anderhalf uur en eindigt in de synagoge, waar de koffie en thee klaar staan. Er is gelegenheid om na te praten en om vragen te stellen.

Er wordt een bijdrage gevraagd van €8,- per persoon of €15,- per twee personen voor de restauratie van de Joodse Begraafplaats van Zutphen; die ligt buiten de route, maar er zijn in de synagoge wel foto’s te bekijken van de restauratiewerkzaamheden.

De bijdrage dient contant en gepast te worden voldaan voor aanvang van de wandeling. Men dient zich van tevoren op te geven voor de wandeling via de website www.joodszutphen.nl o.v.v. naam, telefoonnummer, datum van de wandeling en het aantal deelnemers, in verband met het benodigde aantal gidsen voor de wandeling.