Sport

Winterzwemmen en trailrunning in coronatijd

“Waarom spring je vrijwillig in ijskoud water in de winter? Dat is namelijk precies wat we bij Walrusclub Zutphen doen. Winterzwemmen doe je voor je gezondheid. Het is een boost voor je weerstand, het is een boost voor je vetverbranding en een training voor je bloedvaten. Kortom, je wordt fitter door kort in het koude water te gaan. Wie wil dat nou niet?vraagt Rick Tuinman zich af.

In Rusland zijn ruim 1 miljoen winterzwemmers. “En daar worden winterzwemmers Walrussen genoemd. En de clubs die winterzwemmen aanbieden Walrusclub. Nu is er ook Walrusclub Zutphen! Winterzwemmen volgens de Russische methode”, aldus Tuinman, de trainer van Walrusclub Zutphen die al jaren zelf aan winterzwemmen doet. “Winterzwemmen geeft mij altijd zo’n boost en ik voel mij na het winterzwemmen altijd superfit! En wat is er dan mooier dan dat in de Berkel bij de ijsbaan te doen?”

In deze tijd van corona is niets belangrijker dan onze gezondheid. Voldoende beweging in de open lucht, maar met voldoende afstand. Dit is bij winterzwemmen allemaal mogelijk.

Tuinman: “Het is bij winterzwemmen essentieel dat je goed warm bent voordat je het water in gaat. Wij zorgen eerst dat je interne kachel goed brandt, voordat je het koude water in gaat. Bij Walrusclub Zutphen zullen wij dit veelal hardlopend doen over onverharde paden, wat geweldig langs de Berkel kan.”

Volgens de trainer is dit onverhard lopen, of trailrunnen, veel beter voor je lichaam dan het lopen op asfalt. “De impact van je landingen is op de onverharde ondergrond veel lager dan op asfalt, waardoor trailrunnen ook veel minder blessuregevoelig is. Daarnaast vind ik het ook veel leuker om te doen. Trailrunnen is, net als mountainbiken, spelen in de natuur. Iets wat heel goed bij winterzwemmen past.”

“Het mooie van de locatie bij de ijsbaan is dat we in maart, wanneer het winterzwemmen stopt, direct door kunnen gaan met openwaterzwemmen. Dit is een heel goede zomertraining voor het winterzwemmen, maar natuurlijk ook een geweldige training als voorbereiding op De Vrije Slag Door Zutphen, alsook voor triatleten. “Het mooie is dat ik naast winterzwemmen trailruntrainingen wil gaan verzorgen bij onder andere ETP en dat we een combinatie willen maken met MTB-trainingen op hun parcours. Zo is er dan de eerste crosstriatlon-trainingsgroep in Nederland!”

Wie meer informatie wil over winterzwemmen, kan contact opnemen met Rick Tuinman via e-mail info@lifesimply.nl, telefoon 06-26776704 of een kijkje nemen op www.facebook.com/LifeSimply18 of www.winterzwemmen.nl