Sport

Vijf disciplines versterken elkaar bij Wielersportvereniging ETP Zutphen

ZUTPHEN – Wielersportvereniging ETP Zutphen is ontstaan uit de Wieler- en Toervereniging ETP Zutphen, die opgericht is in 1957. Inmiddels is de vereniging uitgegroeid tot een omvang van circa 400 leden. Wielerliefhebbers van jong tot oud treffen elkaar. Bij Wielersportvereniging ETP Zutphen kun je wielrennen, toerfietsen, mountainbiken, veldrijden en baanwielrennen.

ETP Zutphen streeft ernaar om de vijf disciplines, de verschillende leeftijden en ambities elkaar onderling te laten versterken en zo voor elke fase in een wielerloopbaan een aantrekkelijke vereniging te zijn. De vereniging heeft sinds de oprichting al een wedstrijdafdeling. De renners komen uit in verschillende disciplines op de weg, de mountainbike, baan en in het veld en zijn in de zomer en winter actief.

“Om wedstrijden te rijden heb je een licentie nodig. Voor clubwedstrijden volstaat het basislidmaatschap van de KNWU; dat krijg je automatisch wanneer je lid wordt van ETP Zutphen. Ben jij tussen de 10 en 18 jaar? En lijkt het je leuk om heel hard te fietsen? Dan is jeugdwielrennen misschien wel iets voor jou. Vanaf het jaar (of seizoen) dat je 10 jaar wordt, kun je al lid worden van onze vereniging en mag je meedoen met de trainingen. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, gaat het bij wielrennen niet alleen om domme kracht en hard fietsen, maar juist ook om techniek”, vertelt Stan Hompe.

Toerfietsen
Wielersportvereniging ETP Zutphen heeft een grote toerafdeling; ruim 200 toerrijders rijden elke week gezamenlijk door de omgeving van Zutphen. Hompe: “We rijden in veel verschillende groepen, je bent niets verplicht en kiest per rit de groep die bij je past op die dag. De ene keer snel fietsen, de andere keer meer om gezellig te kletsen… geen probleem bij ETP. De afstanden bedragen dan 60 tot 110 kilometer.”

Baanwielrennen
Sinds de opening van de wielerbaan is ETP Zutphen lid van de ‘Vrienden van de Adelaar’, een initiatief om het baanwielrennen onder een zo groot mogelijke groep renners body geven. Het rijden op een baan is belangrijk voor de ontwikkeling van een renner. Hij leert spelenderwijs sturen, reageren en omgaan met snel wisselende situaties.

Veldrijden
Hompe: “Wat is nou eigenlijk veldrijden? Een soort mountainbike misschien? Nee, dat is het niet. Mountainbike is een totaal andere sport op een totaal ander soort fiets. Het terrein lijkt soms wel wat op elkaar, maar een mountainbikeparcours is ruwer en technischer. Bij het veldrijden worden namelijk fietsen gebruikt die in eerste instantie lijken op een racefiets. Echter, de frames van deze fietsen zijn verstevigd, er zitten andere banden en remmen op, het kader ligt hoger van de grond etc. Een veldritparcours loopt over onverharde ondergrond, door bossen en over weilanden. Veel regen zorgt voor modder, maar de volgende wedstrijd kan zomaar over sneeuw en ijs gaan. Daarnaast liggen op het parcours (vaak) hindernissen zoals een trap, een brug of balken.”

Mountainbiken
Voor jeugdleden (vanaf 8 jaar) is het leuk, laagdrempelig en nuttig om de fietssport te beginnen met het mountainbiken. Fietsbeheersing en techniek zijn vaardigheden die bij het mountainbiken extra aandacht krijgen. Ook voor volwassenen is mountainbiken een uitdagende, avontuurlijke vorm van fietsen. Volwassenen kunnen meedoen aan techniektrainingen of trainingsritten. “We rijden gezamenlijk mooie toertochten en als je dat wilt is het mogelijk om in competitieverband te fietsen. Ook s avonds bij kunstlicht.”

Activiteiten
ETP Zutphen heeft het hele jaar door leuke activiteiten. De Ronde van Zutphen een wielerwedstrijd over de lokale markten is daar een mooi voorbeeld van. Verder zijn er clubritten van de toerafdeling elke zondag om 09.00 uur en dinsdag- en donderdagavond om 19.00 uur. Men kan tevens meedoen aan de GOW-wedstrijden op het clubparcours. MTB- en veldrittrainingen op het clubparcours vinden plaats op dinsdag woensdag en donderdag in de wintermaanden. Hompe tenslotte: “Raadpleeg voor meer informatie de website www.etp-zutphen.nl of kom eens langs op onze trainingsavonden. We zijn gevestigd op Sportpark Zuidveen Laan naar Eme 95 in Zutphen.”