Sport

Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken fluit letterlijk naar hobby

De nationale Week van de Scheidsrechter, vorige week, heeft in coronatijd niet de aandacht gekregen die het verdient. Dit ook tot groot verdriet van de scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken.

“We hebben alle activiteiten in het kader van de Week van de Scheidsrechter moeten annuleren”, vertelt Marco Arnoldus. “Door het plotselinge stoppen van de afgelopen competitie heeft onze club alles in het werk gesteld om de fysieke conditie van de arbiters op peil te houden. Gedurende de hele zomerperiode is er iedere week op het fraaie complex aan de Damlaan gewoon doorgetraind. De enthousiaste trainingsgroep heeft zelfs gezorgd voor een eigen trainingstenue met SZO-logo. Als piepkleine vereniging zijn de mogelijkheden voor sponsoring beperkt en lijdt de SZO behoorlijk onder de verplichte sluiting van haar kantine Het Fluithuus.”

Het is geen geheim dat de KNVB kampt met een sterk teruglopend aantal vrijwilligers, met als gevolg dat er in sommige districten wedstrijden tussen standaardteams niet meer kunnen worden voorzien van een neutrale wedstrijdleider. Hoewel het leiden van een wedstrijd zowel fysiek als mentaal behoorlijk zwaar kan zijn, is de voldoening van het succesvol fluiten van een spannend duel vaak groter, gaat Arnoldus verder. “Voor gemotiveerde en talentvolle jonge arbiters heeft de KNVB een specifiek traject ingesteld, waardoor doorstroming vlotter plaats kan vinden. De scheidsrechtersverenigingen in Nederland, georganiseerd in de COVS,  begeleiden deze nieuwe collega’s door het organiseren van wekelijkse trainingen, spelregelinstructies en maatwerkbijeenkomsten. De hoop op de aanmelding van voldoende deelnemers aan de cursussen is gevestigd op de voetbalverenigingen. Te vaak zijn de clubs bang om clubvrijwilligers te verliezen en realiseren zich onvoldoende dat een kwalitatief optimaal KNVB-scheidsrechterscorps frustraties op het voetbalveld kan voorkomen. Daarnaast draagt de uitdagende functie bij aan het ontwikkelen van persoonlijke aspecten als leiding geven, zelfvertrouwen en het opbouwen van weerstand. Niet veel sporters gaan wekelijks op deze manier letterlijk fluitend naar hun hobby.”