Sport

Racetalent op Spaanse circuits

EERBEEK – In een gedeeld avontuur tussen het Nederlandse Van Amersfoort Racing (VAR) en het Spaanse Monlau Motorsport – twee gerespecteerde teams in de autosport – is Robert de Haan uit Eerbeek (15) de eerste aangekondigde coureur die een volledig seizoen Spaanse F4-competitie met hen zal gaan rijden.

Robert is geen onbekende in het Nederlandse deel van de nieuw gevormde alliantie. Hij streed al voor VAR tijdens geselecteerde rondes in zowel het Italiaanse als het Duitse F4-kampioenschap van 2021. Hij boekte zijn eerste rookie-overwinning tijdens de voorlaatste Duitse F4-race op de Nürburgring in november vorig jaar.

De Nederlander laat een zeer succesvolle kartcarrière achter zich. Hij claimde podiumplaatsen in Europa’s meest competitieve kartingseries, waarna hij al op veertienjarige leeftijd de sprong naar de autosport maakte.

De Haan is klaar om de volgende uitdaging aan te gaan

In de voetsporen van F1-coureur Lando Norris won Robert vorig jaar het Ginetta Junior Scholarship, waardoor hij in datzelfde kampioenschap kon strijden. In zijn debuutseizoen behaalde hij de rookie-titel en werd hij vierde in het algemeen klassement met meerdere raceoverwinningen.

In datzelfde jaar nam de talentvolle Gelderlander deel aan de ‘21 FEED Racing F4 Academy, een prestigieus talentontwikkelingsprogramma, geïnitieerd door voormalig F1-wereldkampioen Jacques Villeneuve en voormalig F1-testcoureur Patrick Lemarie. In een sterk deelnemersveld van zeventig veelbelovende coureurs toonde Robert zich het meest succesvol en claimde hij de overwinning. Hij ontving vervolgens ondersteuning voor het komende seizoen in de F4.

Indrukwekkende prestaties
“Allereerst zijn we erg enthousiast over het gedeelde avontuur met Monlau Motorsport. Door onze krachten te bundelen, zorgen we voor een sterk pakket als we aan de start staan van het Spaanse F4-kampioenschap”, zegt Rob Niessink, CEO van Van Amersfoort Racing. “Een talent als Robert de Haan komt niet uit de lucht vallen. We hadden hem al een tijdje in het oog, maar zijn jonge leeftijd stond hem nog niet toe om in Europa met F4-auto’s te gaan racen. Zijn prestaties in raceomstandigheden waren indrukwekkend tijdens de laatste rondes van zowel de Italiaanse als de Duitse F4-serie, waarvoor we Robert voor ons hadden laten strijden. Hij vocht als een leeuw naast de gevestigde coureurs, wat duidelijk aangeeft dat hij klaar is voor een volgende stap. Aangezien we maar één doel hebben voor de Spaanse F4-serie, zijn we verheugd om een ​​coureur met zijn kwaliteiten naar de grid te kunnen brengen.”

Monlau’s F4 Team Manager David Simon ondersteunt de verklaring van Niessink: “We zijn erg enthousiast over de samenwerking tussen onze beide raceteams. Door Robert toe te voegen aan de line-up van de coureurs, halen we een absoluut talent binnen dat een kans maakt om zeer succesvol te worden in het kampioenschap. Hij heeft al heel wat bereikt voor een coureur van zijn leeftijd en tijdens recente tests heeft hij laten zien dat hij precies weet wat hij doet. We zijn absoluut enthousiast om met het seizoen te beginnen en we streven ernaar om vanaf het begin competitief te zijn!”

Waardevolle ervaring
De afgelopen twee jaar claimden twee landgenoten de titel in de Spaanse F4 Series, onder wie Kas Haverkort, die onlangs bekendmaakte voor Van Amersfoort Racing te strijden in het Formula Regional European Championship by Alpine. “Na zowel een Italiaanse als een Duitse F4-race te hebben gereden, kijk ik er enorm naar uit om nu een volledig seizoen F4-races in te gaan”, zegt Robert. De tiener uit Eerbeek, op een steenworp afstand van het hoofdkantoor van de VAR in Nederland, vervolgt: “Het racen in de Ginetta G40 Junior Cup, en vooral het meedoen aan de FEED Racing F4 Academy, heeft me echt geholpen om te groeien als coureur. Ik heb zoveel vooruitgang geboekt en waardevolle ervaring opgedaan, zowel op als naast de baan, om nog maar te zwijgen over de sterke financiële steun die ik van hen kreeg. Die hielp me bij mijn overstap naar een volledig seizoen F4-racen. Meer dan ooit voel ik me klaar om de volgende uitdaging aan te gaan en het is geweldig om dit samen met VAR en Monlau te doen. Ik heb al veel tijd met het team doorgebracht en we sluiten goed op elkaar aan, waardoor ik nog zelfverzekerder en enthousiaster ben om aan de slag te gaan!”

Lange traditie
Van Amersfoort Racing is een professioneel raceteam, gevestigd in Nederland. Het werd in 1975 opgericht door Frits van Amersfoort. Sindsdien heeft Van Amersfoort Racing een lange traditie opgebouwd in het ondersteunen van aanstormende coureurs op hun weg naar hogere niveaus. Coureurs als Max en Jos Verstappen, Charles Leclerc, Mick Schumacher, Kevin Magnussen en Giedo van der Garde reden allemaal voor het gelijknamige team van Frits van Amersfoort in de vroege stadia van hun carrière voordat ze de Formule 1 bereikten.