Sport

Lichtjesstad Zutphen geeft de Roparunners een warm welkom

ZUTPHEN – Afgelopen zondagavond was het weer zover: de Roparunners kwamen weer door lichtjesstad Zutphen. Veel inwoners van Warnsveld, Zutphen en De Hoven stonden een groot deel van de avond en begin van de nacht langs de route om de teams aan te moedigen.

Net zoals voorgaande jaren heeft de Stichting Doorkomst Roparun weer flink uitgepakt. Het begon al in Warnsveld. Ver voordat de Roparunners in Warnsveld arriveerden, zagen ze de waxinelichtjes al in de verte opdoemen. Waxinelichtjes in potjes stonden in een lichtslinger vanaf de Kapperallee tot en met het einde van de Weg naar Voorst (neergezet door vele vrijwilligers) te branden, totaal zo’n 7 kilometer lang. Dit was een indrukwekkend gezicht! Bij binnenkomst van Warnsveld werden de teams welkom geheten door verlichte letters WELKOM. Vele inwoners van de Rijksstraatweg hadden gehoor gegeven aan de oproep om de straat te versieren met een Roparunvlag of een vlaggenlijn. Verderop kon men genieten van live muziek en een drankje.

Bij de Oude Begraafplaats passeerden de teams het Roparunmonument. Via een verlicht pad naar het monument werden de teams in de gelegenheid gesteld om het monument te bezoeken en een kaarsje aan te steken. Bij het Roparunmonument (juni 2018 onthuld) staan 3 hemelbomen en een gedenksteen.

In de Laarstraat was er muziek, waarna de teams onder verlichte parapluutjes door, op de Boomjeswal liepen. Onder de Drogenapstoren door de markt op, daar was muzikale omlijsting van een dweilorkest en een band. Het podium werd de hele avond en nacht bemand door de burgemeester en wethouders die de teams een handdruk gaven, een medaille omhingen en vooral de Roparunners een hart onder riem te staken onder begeleiding van een speaker. Maar dat was nog niet alles. Door verlichte straten in het centrum en via een verlichte IJsselbrug komen de lopers in de Hoven uit. Hier was een feestelijk onthaal op poten gezet met een speaker, live muziek en een dweilorkest. Ook hier hadden veel inwoners een Roparunvlag gehesen om de straat extra te versieren. Veel enthousiaste mensen kwamen aanmoedigen en deelden fruit uit van de lokale groenteboeren totdat het allerlaatste team voorbij was.

Hart onder de riem
De Roparunners zijn zaterdag rond de middag vertrokken van Hamburg en lopen in estafettevorm een afstand van meer dan 500 kilometer aan één stuk door met als einddoel Rotterdam. Dus op het moment dat ze door Warnsveld, Zutphen en de Hoven kwamen, hadden ze er al twee dagen en één nacht op zitten en gingen ze de tweede nacht in.
Het doel om de Roparunners een hart onder de riem te steken, is dankzij alle vrijwilligers, sponsoren en inwoners van Warnsveld, Zutphen en De Hoven weer gelukt.