Sport

Koen Scharrenberg gepromoveerd tot 7e dan

ZUTPHEN – De Wereld Karate Organisatie Shinkyokushin (WKO) in Japan heeft Koen Scharrenberg uit Zutphen gepromoot tot 7e dan, de één na hoogste dan-graad in deze vorm van full-contact karate.

Afgelopen maand, aansluitend op de wereldkampioenschappen Shinkyokushin karate in Tokio, kreeg de 67-jarige Scharrenberg deze promotie voor zijn jarenlange inzet en het verspreiden van de Shinkyokushin karate nationaal en internationaal. Ook vijf andere Nederlanders zijn gepromoveerd door de wereldbond. Wereldwijd beoefenen zo’n 600.000 mensen het Shinkyokushin karate en het is daarmee de meest beoefende full-contact karatesoort in de wereld. Voor een klein land als Nederland zijn de promoties dan ook uitzonderlijk te noemen.

Koen Scharrenberg heeft een lange carrière in het karate doorgemaakt. In 1979 beleefde hij één van zijn hoogtepunten en wist hij als enige Nederlander de laatste tien te bereiken op het wereldkampioenschap Kyokushin karate, waar 187 deelnemers uit 62 verschillende landen aan deelnamen. Hij heeft verder een periode geleefd in Japan, moederland van het karate, en getraind onder de oprichter van het Kyokushin karate Masutatsu Oyama. Ook is Scharrenberg in 2008 te zien geweest in het RTL 4-programma ‘Wedden dat ik het kan’, waar hij in 1 minuut 22 honkbalknuppels doormidden wist te schoppen met zijn scheenbeen. Dit record staat nog steeds. Scharrenberg is vicevoorzitter van de WKO en bestuurslid van de Europese bond (EKO) waarvan hij tot voor kort ook voorzitter was. Daarnaast is hij tevens landvertegenwoordiger en bovenal ambassadeur van het Shinkyokushin karate.