Sport

Homoseksualiteit in de sport

ZUTPHEN – Op zondag 24 november vanaf 15.00 uur vindt het vierde Café Inclusief plaats in het Genietcafé  (Borrozaal) aan de Oude Bornhof. Er is inloop vanaf 14.30 uur. Het thema is dit keer ‘LHBTI & Sport’. Er zijn diverse gastsprekers. 

Een derde van de mannelijke teamsporters geeft aan dat zij ‘homo’ of ‘mietje’ als scheldwoorden gebruiken als zij hun teamgenoten minder goed vinden presteren. Het is niet de enige reden voor LHBTI-sporters om af te haken of er zelfs niet eens aan te beginnen. Velen die uit de kast willen komen, beginnen met het opzeggen van hun lidmaatschap van de sportvereniging of stappen over naar een sport die zij individueel kunnen beoefenen.

John Blankenstein (1949-2006, zie foto) was een Nederlandse voetbalscheidsrechter en activist voor homorechten. Na beëindiging van zijn actieve scheidsrechtersloopbaan in 1996 werd Blankenstein hoofd scheidsrechterszaken betaald voetbal voor de KNVB, waardoor hij nog geregeld in het nieuws kwam. De naar hem vernoemde John Blankenstein Foundation (JBF) is al ruim tien jaar actief op het gebied van LHBT I+ in de sport. Karin Blankenstein is voorzitter van de JBF. Ze is mede-initiatiefnemer van de Foundation, die zich in 2008 ten doel stelde om de acceptatie van LHBT-ers in de sport bespreekbaar te maken: “Mijn motivatie is ooit begonnen bij mijn broer John. Zijn doel was om een veilig klimaat binnen de sport te creëren waarin het mogelijk is om jezelf te zijn en als jij er voor kiest, ook uit de kast te kunnen komen.”

Kevin Bodde is assistent-scheidsrechter bij de KNVB en ervaringsdeskundige: “Ik geef voorlichting over homoseksualiteit binnen de sportwereld aan sporters, trainers of andere betrokkenen, met name binnen het voetbal. Mijn doel is voornamelijk om er voor te zorgen dat niemand uitgesloten wordt. Hiermee wil ik laten zien dat als iemand zichzelf kan zijn, je ook een topsporter kunt zijn. Ik ben ervan overtuigd dat er dan veel meer talent uit iemand te halen is.”

Casper Boom is voormalig korfbalinternational en ervaringsdeskundige: “Sport is mijns inziens nog steeds een lastige omgeving om uit de kast te komen. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Daarnaast denken veel mensen dat het thema inclusie bij hun vereniging niet speelt. Er is nog veel werk aan de winkel om hierover bewustwording te creëren.”

Op 24 november gaan deze gasten met de sportverenigingen in Zutphen, de politiek – naast de initiatiefgroep is namens de gemeente Zutphen sportwethouder Laura Werger aanwezig – en (LHBTI+)sporters in gesprek over het thema LHBTI & Sport. Na afloop is er onder het genot van een drankje voldoende tijd om na te praten. Personen die graag hun ervaringen willen delen maar  liever anoniem willen blijven, kunnen hun verhaal sturen naar e-mail lhbtizutphen@gmail.com, of  het per post verzenden naar Zaadmarkt 91F, 7201 DC Zutphen