Sport

Edele viervoeters zetten hun beste beentje voor

EEFDE – Bij menvereniging Achter ’t Peerd in Eefde vindt zaterdag 6 en zondag 7 april een samengestelde menwedstrijd plaats. Men vindt het wedstrijdterrein aan de Elzerdijk 44, net naast de kartbaan.

Deze wedstrijd bestaat uit drie onderdelen. Zaterdag vinden de dressuurproef en vaardigheid plaats. Zondag is de marathon, die onder andere bestaat uit hindernissen op het clubterrein, waaronder de waterbak. De hindernissen moeten zo snel mogelijk en foutloos worden afgelegd. Op het terrein is horeca en een springkussen voor de kinderen aanwezig. De beide wedstrijddagen beginnen om 08.00 uur.

Er zijn twee hoofdrubrieken bij een samengestelde menwedstrijd. De eerste indeling is in paarden en pony’s. Wanneer de schofthoogte minder dan 1.48 meter is, spreekt men van pony’s, vanaf 1.48  meter van paarden. De tweede indeling is het aantal paarden/pony’s en de manier van aanspannen. We kennen enkelspan (een paard/pony), dubbelspan (twee paarden/pony’s naast elkaar), tandem (twee paarden/pony’s  voor elkaar) en vierspan (twee paarden/pony’s voor en twee paarden/pony’s achter).

Dressuur

Bij een dressuurproef is het de bedoeling dat de menner laat zien dat zijn paard/pony ontspannen en gewillig doet wat de menner vraagt. Dit doet hij door oefeningen uit te voeren. Dit is het zo goed en vloeiend mogelijk rijden van figuren, zoals een wending, een volte, gebroken lijnen rijden en vloeiende overgangen tussen de verschillende gangen (stap en draf). De dressuurproef wordt gereden in een dressuurring. Op diverse punten staan letters. De proef wordt beoordeeld door een jury. Deze beoordeelt de oefeningen met cijfers van 1 tot 10.

Vaardigheid

De vaardigheidsproef is een test voor de gehoorzaamheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner. Met kegels met genummerde poorten is een parcours uitgezet. De menner moet zijn aanspanning in de goede volgorde door de poorten sturen. Op de kegels liggen ballen. Voor elke bal die van een kegel wordt gereden, krijgt de aanspanning strafpunten. Het parcours moet binnen een bepaalde tijd worden afgelegd. Voor overschrijding van deze tijd krijgt men strafpunten.

Marathon

De marathon is het meest spectaculair; hier zijn zes hindernissen opgenomen, waaronder de waterbak. Deze hindernissen moeten zo snel mogelijk worden genomen. Het komt vooral aan op snelheid en wendbaarheid van het paard/pony en de stuurmanskunst van de menner. De hindernissen hebben natuurlijke en kunstmatige obstakels zoals water, boomstammen en palen. Voor tijdsoverschrijding krijgt men strafpunten, alsmede voor elke seconde dat de aanspanning in een hindernis is. De paarden worden veterinair gecontroleerd om te kijken of ze voldoende in conditie zijn. De aanspanning die na alle onderdelen het minste aantal strafpunten heeft, is winnaar van de wedstrijd.

Voor meer informatie: www.achtertpeerd.nl