Sport

Droomdebuut voor jonge coureur

EERBEEK – De 17-jarige coureur Robert de Haan uit Eerbeek heeft afgelopen weekend zijn debuut gemaakt in de Mobil1Porsche Supercup tijdens de British GP op Silverstone. Als gastrijder nam De Haan deel aan deze prestigieuze race, waarin de beste coureurs strijden om de Porsche Supercup-titel. De Haan zette een bijzonder goede prestatie neer; hij reed naar het podium op Silverstone en werd tweede in zijn allereerste Porsche Supercup race.

Normaal gesproken komt De Haan uit in de Porsche Carrera Cup Benelux en Porsche Carrera Cup Great Britain. Zowel voor De Haan als zijn team, Richardson Racing, was dit de eerste deelname aan de Porsche Supercup. Bovendien was het de tweede keer dat De Haan op het circuit van Silverstone reed in zijn jonge race carrière, in de Porsche was het zelfs de eerste keer.

De Haan trots op prestatie

Tijdens de vrije training heeft De Haan voornamelijk veel ronden afgelegd om het circuit beter te leren kennen met de Porsche en om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de auto voor eventuele aanpassingen aan de setup.

In de kwalificatie wist De Haan een uitstekende tiende positie te bemachtigen. Het circuit werd gedurende de kwalificatie steeds sneller. Al vroeg in de kwalificatie wist De Haan een goede tijd neer te zetten in de top 5. Het tweede gedeelte van de kwalificatie wilde De Haan een nog snellere ronde neerzetten, maar deze kans kreeg hij niet, omdat de communicatie met zijn team voor de strategie niet doorkwam in zijn auto. Met een tiende tijd mocht De Haan als debutant en Rookie zeer tevreden zijn.

Op zondag startte De Haan vanaf de tiende positie. Zijn start was uitstekend te noemen. In de eerste ronde (bocht 3) raakten de top drie-coureurs, Harry King, Larry ter Voorde en Dorian Boccolacci elkaar, en De Haan wist hiervan goed te profiteren. Via de zesde positie reed De Haan met mooie acties naar een tweede positie. Vanaf de tweede positie slaagde De Haan er echter niet in om raceleider Alexander Fach te passeren. Euforisch eindigde hij op het podium in Silverstone tijdens zijn debuut in de Porsche Supercup. Een droomdebuut voor De Haan.

De Haan over zijn ervaring van zijn eerste Porsche Supercup race. Robert: “Toen de stofwolken na de start waren opgetrokken, reed ik snel naar een tweede positie. Alessandro Ghiretti op de derde plaats en ik reden met dezelfde snelheid. Ik probeerde op de een of andere manier druk uit te oefenen op de leider, Alexander Fach, om hem een fout te laten maken, maar het lukte me niet. Ik ben superblij met deze prestatie”, aldus de 17-jarige coureur.

De Haan kan met recht trots zijn op zijn prestatie in de Porsche Supercup en kijkt uit naar de volgende uitdagingen in zijn racecarrière. Van 11 tot en met 13 augustus rijdt Robert de Haan weer in de Porsche Carrera Cup Benelux, waar hij momenteel aan de leiding gaat van het kampioenschap.