Sport

Be Quick zet vliegtuigslurven in

Met ingang van komend seizoen gaat voetbalvereniging Be Quick uit Zutphen drie vliegtuigslurven inzetten om zo de bezoekersstroom te reguleren. Via deze weg hopen ze versneld weer volledig te kunnen voetballen.

Na meer dan een jaar coronacrisis neemt de Zutphense voetbalclub het zekere voor het onzekere voor het komende seizoen. Door de verschillende bezoekersstromen al bij de ingang te scheiden hoopt de club haar steentje bij te dragen en het zo mogelijk te maken weer in competitievorm te kunnen voetballen. Dankzij contacten in de luchtvaartbranche via hoofdsponsor Kleijn infra, kwam het idee naar voren om via drie ‘vliegtuigslurven’ – waar je normaal doorheen loopt op weg naar je lijnvlucht of charter – de bezoekers van het sportpark bij de ingang te separeren en zo een juiste richting op te sturen. Doordat dit gebeurt nog voordat zij het sportpark betreden, kan de club op het sportcomplex zelf de regels op een goede manier handhaven. Zo gaan de spelers en begeleiding al direct richting kleedkamers, lopen de toeschouwers door naar het veld en pakken de gasten die naar de kantine of bestuurskamer willen de meest rechtse slurf.

“Dit voorkomt opstoppingen onder de ingangstunnel en dankzij de drie smalle afgesloten gangen kan de 1,5 meter afstand met zekerheid bewaard worden,” aldus voorzitter Jeroen Bloemenkamp.
De drie slurven die ook wel aviobruggen worden genoemd, komen van Eindhoven Airport en hebben in het verleden dienst gedaan voor de Boeing 737-100, een vliegtuig waar nu niet meer mee gevlogen wordt. Omdat ze niet meer in bedrijf zijn en ze op deze manier een goed doel dienen, stelt de luchthaven deze voor onbepaalde tijd beschikbaar. Be Quick betaalt alleen de transport en installatiekosten. “Maar als wij hierdoor komend seizoen weer op een verantwoorde manier kunnen voetballen is dat het zeker waard,” aldus Bloemenkamp.
De installatiemogelijkheden zijn onderzocht door A1 Architectenbureau uit Deventer. Zij hebben het één en ander uitgetekend en aangegeven dat het te realiseren is. Het uitgewerkte plan, inclusief de twee impressies, ligt ter goedkeuring bij de gemeente Zutphen. Wanneer akkoord bevonden worden de slurven naar verwachting eind juli of begin augustus geplaatst.