Sport

Be Quick hoopt op bijzonder jubileumjaar

Het team van Be Quick dat kampioen werd van de oostelijke eerste klasse in het seizoen 1970-1971, precies een halve eeuw geleden. Omdat dit de hoogste amateurklasse was, mocht de ploeg zelfs meedoen aan het kampioenschap van Nederland.

De promotiewedstrijd tegen Vitesse in Arnhem, in het oorlogsjaar 1944. Er was in die tijd nog geen betaald voetbal en Zutphen was een voetbalbastion waar in de rest van het land met respect naar gekeken werd. Be Quick verloor wel, met 4-1.

De tunnel bij de ingang van het sportcomplex heeft een mooie opknapbeurt gekregen.

De laatste weken mogen steeds meer sportieve amateurs weer in groepsverband trainen. Jeugdige leden tot 18 jaar mogen al meer dan twee maanden trainen en nu mogen ook de senioren het veld weer op. Sinds 3 maart mag er weer gesport worden in groepsverband, mits je jonger bent dan 27. Voor ‘oudere’ sporters dan 27 jaar zijn de regels enigszins strenger. Zij mogen in groepjes van vier trainen, maar dienen wel anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Ondanks de coronamaatregelen zijn veel verenigingen creatief omgegaan met de situatie. Zo zijn er het afgelopen jaar nieuwe of aangepaste activiteiten georganiseerd, en maken ook de sportclubs gretig gebruik van de online mogelijkheden. Deze rare periode heeft de vrijwilligers ook de mogelijkheid gegeven om de sportvelden en kantines een opknapbeurt te geven. Zo kwamen de leden op een fris complex terug na maanden afwezigheid.

Ook bij de voetbalclub Be Quick Zutphen hebben ze niet stilgezeten: er werden de nodige acties georganiseerd om de clubkas te spekken en de accommodatie heeft een mooie upgrade gekregen. “We hebben bij de ingang van het complex een tunnel die altijd een beetje saai en grauw was. Daar is nu een heel mooi graffitikunstwerk gemaakt met onder andere het clublogo. Ook hebben we onze jaarlijkse compostactie weer kunnen organiseren, geheel coronaproof. Samen met een groep vrijwilligers hebben we de club hiermee ook dit jaar weer kunnen helpen”, zo vat woordvoerder van de club Erik Wiegers samen.

Mooi feest

Voor de Zutphense vereniging moet 2022 een bijzonder jaar worden. De voetbalclub bestaat dan maar liefst 120 jaar. Hoewel er momenteel nog weinig positieve vooruitzichten zijn, hoopt de club het jubileum op een ‘ouderwetse manier’ te kunnen vieren: “We gaan er natuurlijk van uit dat er een mooie dag of week georganiseerd kan worden. Het is op dit moment nog lastig om voorbereidingen te treffen, wat natuurlijk alles te maken heeft met het coronavirus. Maar we vertrouwen erop dat het een heel mooi feest gaat worden!” Mede door de lange en rijke historie van Be Quick heeft het Erfgoed Centrum Zutphen een expositie online staan waar de historie van de club wordt uitgelicht met de favoriete foto’s van clubleden, die daarbij herinneringen ophalen aan bijzondere momenten bij de vereniging. Deze expositie is te vinden op de website van het Erfgoed Centrum (erfgoedcentrumzutphen.nl)

Maar natuurlijk staat het voetbal voorop bij de blauw-witten en is iedereen bij de club blij dat er weer gevoetbald wordt. “De jeugdleden konden al langere tijd weer voetballen, en sinds twee weken kunnen ook de senioren tot 27 jaar de voetbalschoenen weer aantrekken. Er wordt weer wekelijks getraind en iedere zaterdag spelen verschillende teams tegen elkaar in een toernooivorm. Dat is voor iedereen uiteindelijk het belangrijkst.”