Sport

Arbiters met een lampje zoeken

ZUTPHEN – De KNVB wordt na de coronabeperkingen steeds vaker geconfronteerd met het feit dat er voor voetbalwedstrijden geen gecertificeerde scheidsrechters kunnen worden gevonden. Bij een duel in de kelderklasse kan dat dikwijls worden opgelost door een geblesseerde speler of een welwillende toeschouwer de fluit in de hand te drukken. Wanneer het echter gaat om een wedstrijd in de A-categorie levert dat een stuk meer problemen op.

Doordat de opleidingen tijdens corona moesten worden stilgelegd en een fiks aantal scheidsrechters een andere invulling van hun vrije tijd vonden, is het aantal arbiters dramatisch gedaald. In sommige districten lukt het vrijwel niet meer om wekelijks iemand aan te wijzen voor een wedstrijd tussen standaardteams of in de hogere jeugdklassen. De KNVB start daarom een wervingscampagne onder de noemer ‘Collega’s gezocht m/v’, om het tekort aan te vullen.

SZO-Zutphen wil nieuwe scheidsrechters

Hierbij worden de voetbalverenigingen nadrukkelijk aangesproken op het opleiden van voldoende verenigingsscheidsrechters en het laten doorstromen van talentvolle leden naar bondsscheidsrechter. De KNVB mikt daarbij niet alleen op mannen, maar ook op vrouwen. Zij maken nu nog slechts 1% uit van het totale aantal scheidsrechters, terwijl er een veel groter percentage dames voetbalt. Voor hen is er dus een speciaal ontwikkelingstraject en zijn er extra veel kansen om hogerop te komen.

De Organisatie van Voetbalscheidsrechters COVS is uiteraard erg blij met de wervingsactie en probeert ook zelf het aantal leden te vergroten. Al jaren neemt het aantal scheidsrechters in de regio Zutphen structureel af. Bij de meeste voetbalverenigingen is er geen enkele gediplomeerde bondsscheidsrechter meer betrokken. Eigenlijk zouden clubs trots moeten zijn op de carrière die hun vrijwilliger maakt als scheidsrechter of assistent. Het opleiden en begeleiden van spelleiders moet een zwaarwegend onderdeel zijn van het bestuursbeleid.

Dat scheidsrechters met een lampje moeten worden gezocht, realiseert zich ook de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken. Marco Arnoldus is voorzitter van

SZO-Zutphen: “Op de laatste trainingsavond ontvingen de leden daarom een lichtje om de wervingscampagne kracht bij te zetten. Wekelijks vinden landelijk nog ruim 4000 voetballiefhebbers veel voldoening in het leiden van wedstrijden op ieder niveau. Uiteindelijk profiteren alle amateurclubs en spelers van talentvolle en gemotiveerde scheidsrechters, die door de regionale scheidsrechtersverenigingen worden getraind en begeleid. De SZO-Zutphen biedt de clubs in haar regio informatieve en leerzame avonden aan, waar de spelregels worden toegelicht en vrijwilligers enthousiast worden gemaakt voor de uitdagende hobby.

Ook al moet je ze misschien met een lampje zoeken, scheidsrechters en assistent-scheidsrechters kunnen beslist niet gemist worden in de amateurvoetbalcompetitie.

Zowel scheidsrechterscoördinatoren als individuele belangstellenden kunnen zich melden voor nadere informatie via de website SZO-Zutphen.nl”