Stedendriehoek

Sporen van Joods leven

ZUTPHEN – Op vrijdag 19, zondag 21 en vrijdag 26 augustus kunnen liefhebbers weer deelnemen aan de Stadswandeling Joods Zutphen, een stadswandeling langs sporen van Joods leven in Zutphen. Onder leiding van een gids wordt er een route van anderhalf uur gelopen door Nieuwstad- en Barlhezekwartier in Zutphen.
Rond 1800 begon het Joodse leven in Zutphen op gang te komen. Aan het eind van de negentiende eeuw kende Zutphen een grote, bloeiende Joodse gemeenschap, maar de gevolgen van de bezettingsjaren 1940-1945 betekenden vrijwel het einde van de Joodse gemeenschap van Zutphen.
Tijdens de Stadswandeling Joods Zutphen komt u sporen tegen van Joods leven, variërend van het vroegere verenigingsgebouw Hof van Flodorf tot het vooroorlogse winkelstraatje Barlheze.
Aan de hand van gebouwen, woonhuizen en winkelpanden wordt de geschiedenis van de Joodse inwoners van Zutphen verteld van de achttiende eeuw tot heden. Zo wordt er verteld over slager Hamburg, die in 1836 een Joodse slagerij aan het Broederenkerkhof had en over voddenkoopman Meyer Lipschits (zie foto), voor wie een fraai muurmonumentje is opgericht. De verhalen worden, indien mogelijk, toegelicht met oud fotomateriaal.
Zie www.joodszutphen.nl voor informatie en overige data. Het vertrek- en eindpunt is Synagoge, Dieserstraat 11 in Zutphen. De aanvang is 13:30 uur. Na afloop staat in de Synagoge koffie/thee voor deelnemers klaar. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd t.b.v. de restauratie van de Joodse Begraafplaats, Zutphen. Voor groepen vanaf 8 personen is het ook mogelijk een aparte afspraak te maken voor deze stadswandeling. Opgave wandeling: 06-17 272 159 of wandeling@mendelson.nl