Stedendriehoek

Spelenderwijs de thuissituatie een plekje geven  

ZUTPHEN – ‘Piep-zei-de-Muis’ is voor kinderen van 4 tot 8 jaar die thuis of in hun directe omgeving met stress en spanningen te maken hebben (gehad). Dit kan komen door een familielid dat niet lekker in zijn of haar vel zit of heeft gezeten, als er heftige ruzies zijn (geweest), een echtscheiding, vanwege een overlijden binnen de familie of een broertje/zusje die (chronisch) ziek is of veel aandacht vraagt.

Impluz organiseert samen met Perspectief de gratis kinderclub. De kinderen leren, samen met handpop Piep de muis, op een speelse wijze hoe zij gemakkelijker met hun eigen emoties en de situatie thuis om kunnen gaan. “Het is mooi om te zien dat de kinderen al snel hun eigen verhaal over spannende en stressvolle situaties aan Piep toevertrouwen”, zegt preventiewerker Marga de Nijs van Impluz.

Ervaren hulpverleners

De club ‘Piep-zei-de-muis’ wordt begeleid door ervaren hulpverleners. Marga de Nijs is één van hen. “Piep-zei-de-muis organiseren wij voor kinderen die in hun gezin/omgeving stressvolle dingen meemaken”, vertelt Marga. “Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld ouders die veel ruziën, of een ouder die (psychisch) ziek is, een (heftige) scheiding of schulden. Maar ook een broer/zus die met gedrag veel aandacht opeist. Spelenderwijs leren wij de kinderen hun thuissituatie beter te begrijpen.”

Omgaan met lastige situaties

De club is afgestemd op de belevingswereld van het kind. Naast dat kinderen leren omgaan met hun emoties, werken ze aan een positief zelfbeeld, ervaren kinderen het ook als een hele leuke club waar gespeeld en geknutseld wordt. Piep de muis speelt in de club een centrale rol. “De kinderen weten al snel wie Piep is en als ze binnenkomen zoeken ze hem direct op”, vertelt Marga.

Met Piep maken de kinderen in veertien bijeenkomsten van anderhalf van alles mee. “Soms heeft Piep dingen meegemaakt die spannend waren, of niet zo leuk. Piep was toen bang, of een beetje verdrietig. Een andere keer is Piep boos. Gelukkig heeft Piep altijd wel een idee over hoe je met lastige situaties om kunt gaan. Dat helpt hem om zich prettiger te voelen.”

Ouderbijeenkomsten

Naast de kinderclub zijn er ook voor de ouders bijeenkomsten waar thema’s en vragen aan bod komen. De ouders hebben de opgave om in een spanningsvolle situatie hun kinderen op te voeden. Dit vergt veel van hen. ‘Piep-zei-de-muis’ kan hierbij ondersteunen. Ouders krijgen informatie over wat het voor het kind betekent, wat zij nodig hebben en wat de kinderen leren bij de club. Maar ook voor ouders: goed voor jezelf zorgen, opvoedvaardigheden en ruimte om van gedachten te wisselen met andere ouders. Na het meedoen met ‘Piep-zei-de-muis’ zal zowel het kind als de ouder er sterker uitkomen.

Praktische informatie
De bijeenkomsten zijn op donderdag 29 februari, 7, 14, 21, 28 maart, 4, 11, 18, 25 april

16, 23, 30 mei, 6, 13 juni, telkens van 15.15 tot 16.45 uur. De locatie wordt later bekend gemaakt. De bijeenkomsten zijn gratis voor kinderen uit de gemeenten Zutphen, Lochem en Voorst. De training wordt gegeven door Impluz preventie in samenwerking met Perspectief.

Informatie en aanmelden kan via de website www.impluz.nl (zoek op ‘Piep’). Of direct via www.impluz.nl/training/piep-zei-de-muis-4-7-jaar. Voor vragen, bel 0570-604900 of mail: info@impluz.nl.