Stedendriehoek

Speelfilmdebuut Eefdese regisseur

ZUTPHEN – Vanaf donderdag 15 februari is de film De IJslandbende in de bioscoop te zien. Deze film gaat over de 12-jarige Sem, die ter nagedachtenis aan zijn overleden vader op expeditie wil in IJsland. Met zijn IJslandbende maakt hij zich klaar voor de ultieme tocht, maar de voorbereidingen en de reis blijken zwaarder dan verwacht.

Sem richt samen met zijn beste vriend Mohamed de IJslandbende op. Dit zijn vijf eigenzinnige jongens en Sems buurmeisje Babbelot, allen met hun eigen originaliteit. Met de bende geven ze vorm aan hun eigen ideeën over IJsland. Ze creëren een wereld waarin zij hun fantasie de vrije loop kunnen laten, allerlei gekke streken op touw zetten en onvoorwaardelijke vriendschap ervaren. Totdat blijkt dat de bende voor Sem veel meer betekent dan voor de rest. Als de expeditievoorbereidingen voor de anderen vooral een spel blijkt te zijn, neemt Sem een gevaarlijk besluit.

Thema’s

De regie van de familiefilm is in handen van Eefdenaar Mans van Berg. De regisseur heeft al ruime ervaring in de televisiewereld. Vanaf zijn 17e heeft hij al ruim honderd televisieprogramma’s geproduceerd en geregisseerd. In 2016 draaide de korte film ‘Wie ben ik? (Who am I?) op het filmfestival in Cannes. De film kreeg de prijs voor Beste Regie en Beste Film. De IJslandbende is zijn eerste speelfilm. “Wat ik in de film wilde laten zien, is dat je op 12-jarige leeftijd behoorlijk heen en weer geslingerd kunt worden tussen extremen”, legt de regisseur uit. “Het begin van de pubertijd is een moeilijke leeftijdsfase, waarin jongeren tegen allerlei problemen kunnen aanlopen. Je kunt volledig opgaan in kinderlijk spel, je kunt echt verliefd worden, maar je kunt volwassenen ook echt gaat haten. Je kunt denken dat je de wereld alleen aan kan, maar je kunt je ouders ook ontzettend nodig hebben.” De film maakt naast dit thema ook andere thema’s bespreekbaar, waaronder vriendschap en rouw.

Cast

De hoofdrol wordt gespeeld door Sem van Butselaar. Zijn vader wordt gespeeld door Mattijn Hartemink, zijn moeder door Wendy Risken en stiefvader door Jeroen Engeln. Jeroen is vrij bekend in de Nederlandse en Duitse televisiewereld. Zo speelde hij in onder andere de tienerserie Spangas en de speelfilms Prooi en in de Duitse versie van Anne Frank. De bende bestaat uit Mo (Mohamed Bayu), Anton (Connor van Wijk), Ashwin (Ashwin Evers), Gandhi (Obadh Kheir Eddin) en Babbelot (Babbelot Leeman). “Om onze IJslandbende te vinden, zetten we met behulp van scholen, buurtcentra en toneelverenigingen een castingtraject op voor jong talent in de regio Arnhem”, vertelt producent (en broer) Derk van den Berg. “Zo vonden wij ons vijftal. Tijdens de repetitieweekenden ontstond de groepsdynamiek waar we naar zochten: een eigenzinnig stelletje ongeregeld vol humor en gekkigheid.” De meeste acteurs komen uit de omgeving van Arnhem, met uitzondering van Ashwin (zie foto): hij woont in Tonden, vlakbij Zutphen.

De Nederlandse speelfilm duurt 73 minuten en is vanaf donderdag 15 februari te zien in de bioscoop.