Stedendriehoek

Sfeervol Zutphen ook in de Laarstraat

ZUTPHEN – Zondag 17 december staat Zutphen volledig in het teken van kerst en winter tijdens de zevende editie van Sfeervol Zutphen, voorheen het Winterspektakel. Van 12.00 tot 17.00 uur staan het centrum en de aanloopstraten vol met kraampjes, muziek en theater. Ook de winkels zelf zijn geopend op deze extra koopzondag. Sfeervol Zutphen is vrij toegankelijk en parkeren is gratis.

Op dit jaarlijkse winterevenement kunnen bezoekers rondstruinen langs zo’n 200 kramen van ondernemers, particulieren en goede doelen in het centrum van Zutphen. Er lopen ‘rendieren’ op stelten rond en (hulp)kerstmannen in allerlei soorten en maten. Op verschillende locaties kunnen bezoekers genieten van wafels, Glühwein of chocolademelk. Kinderen kunnen meespelen in een kerstverhaal.

In de Laarstraat kan men een kijkje nemen bij de levende Kerststal. Zangkoor Schouder aan Schouder uit Ruurlo treedt op en er zijn diverse kramen. Uiteraard is er warme chocomelk en Glühwein te verkrijgen. Speciaal voor de kinderen zijn er pony’s om een ritje op te maken. Verder wordt er een demonstratie geven hoe een midwinterhoorn wordt gemaakt en hoe je erop moet blazen. Enkele ondernemers staan met een kraam met diverse accessoires: onder andere Appel & Ei, Zazou en Hippe Dingen. Hoe maakt u rollades: Slagerij Van Dam laat het u zien. Zelfs de Kerstman is aanwezig om kennis mee te maken en om mee op de foto te gaan. Kortom, genoeg te zien en te beleven in de Laarstraat. Een gezellig, winters programma voor jong en oud.

 

De straat waar ‘alles’ is te vinden


ZUTPHEN – De Laarstraat is de straat van Zutphen met veel kleine speciaalzaken. Het is de straat van kunstenaars, cadeauwinkels, een tattooshop, woon- en tapijtwinkels, maar ook een fotostudio, een slagerij, een dierenkliniek en diverse kappers. En dit is slechts een greep uit het aanbod dat deze straat heeft te bieden aan ondernemingen.

“Net zo divers als de winkels zijn de bewoners van de Laarstraat. Er wonen van oudsher veel mensen in de bijzondere panden die de straat kent. Bewoners van allerlei leeftijden en van allerlei pluimage, geboren Zutphenezen en ‘import’. Iedereen woont hier door elkaar, in een prettige sfeer”, aldus de Ondernemersvereniging.

De Ondernemersvereniging organiseert activiteiten via werkgroepen. Ook pakt het actuele thema’s aan die variëren van veiligheid tot een straatbarbecuefeest en van Frans sfeerplein tot Sfeervol Zutphen. “De Laarstraat doet steeds meer mee met het centrum van Zutphen, maar het behoudt zijn eigen kleinschalige, vriendelijke sfeer. Het is een karakteristieke straat met een divers aanbod en alleen daarom al komen bezoekers hier graag.”

Het was 2009 toen de Laarstraat een metamorfose onderging. De herinrichting en rioolvervanging waren voor de archeologische dienst van de gemeente Zutphen aanleiding om het werk uitvoerig te begeleiden. En dat bleek resultaat te hebben. Uit archeologisch onderzoek bleek dat de straat al in de 13e eeuw bestond. De Laarstraat is een bijzondere straat in de historische stad, alleen al door zijn opvallende breedte. De straat had een prominente rol in het Zutphen van de 13e eeuw; het was een marktstraat in een voorstad van Zutphen. Hier werd tol geheven voor een markt. Het straatdek, bestaande uit knuppelwegen van elzenhout en veldkeien, lag tot wel 2,5 meter diep.

“De Laarstraat was bijzonder in vroeger tijden door de belangrijke functie, de straat is tegenwoordig net zo bijzonder; nu om zijn bijzondere aanbod aan winkels en ondernemingen.”