Stedendriehoek

Sculpturen van Ben Schildkamp in Dat Bolwerck

ZUTPHEN – In de historische stadstuin van Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 in Zutphen, zijn de komende maanden sculpturen te zien van kunstenaar Ben Schildkamp. De materialen waarmee Ben zijn werken samenstelt, zijn vooral roestig ijzer, blauwe hardsteen, lood en messing.

Het specifieke van deze materialen maakt dat er als vanzelf een zekere spanning ontstaat: de hardheid van ijzer tegenover de zachtheid van lood, de warmte van het roest tegenover de koude uitstraling van steen. In de sculpturen herken je, naast de tegenstelling in de materialen, ook de tegenstelling in vormen.

In het werk ‘Zeven portretten’figureert steeds een robuuste, min of meer hoekige hoofdvorm in cortenstaal, doorboord met staf in verschillende lengtes en veelal rustend op een slab van lood, dat soepel over de sokkel valt alsof het een zachte plooibare stof is. De kunstenaar zegt daarover: “De sculpturen in deze serie hebben elk een eigen karakter, die ook verwijst naar een bepaalde persoon. Het zijn geen portretten waarin gelaatstrekken zijn vastgelegd, maar wel personen die ik als inspiratie heb gebruikt.” 

Initiator en eigenaar van Dat Bolwerk, Vincent Peppelenbosch, over deze bijzondere expositie: “In de periode dat ik in Deventer en Olst woonde, kwam ik wekelijks langs de IJsselkade in Deventer. Elke keer weer keek ik naar het beeld van Ben Schildkamp op de lage kade; soms als het waterpeil in de IJssel hoog stond, half onder water, maar altijd weer werd ik er naartoe getrokken. Nu is het dan zover dat ik enkele van zijn werken in onze eigen tuin mag exposeren.”

Kunsthuis Dat Bolwerck is geopend van donderdag tot en met zondag van 10.30 tot 17.00 uur. De toegang is vrij. De beelden van Ben Schildkamp zijn tot eind augustus te bezichtigen. De komende periode zijn in de tuin van Dat Bolwerck ook beelden te zien van Floris Brasser.