Stedendriehoek

Samenwerking voor groene stroom

ZUTPHEN/WARNSVELD – Attero verwerkt de komende twee jaar het groente-, fruit- en tuinafval van Circulus-Berkel uit de regio Zutphen tot hoogwaardige compost en groene stroom. Inwoners van Zutphen en Warnsveld kunnen deze ‘eigen’ groene stroom via ZutphenEnergie (voorheen ZET Energie) afnemen.

De verwerking van het Zutphense gft gebeurt op de locatie Wilp-Achterhoek en bestaat uit de combinatie vergisten en composteren. Een deel van de geproduceerde groene stroom gaat Attero leveren via energieleverancier Duurzame Energie Unie aan de coöperatieve vereniging ZutphenEnergie. Deze overeenkomst geldt voor de periode van 1 januari 2017 tot en met 31 maart 2018 en kan maximaal twee keer met één jaar worden verlengd. De vier partijen hebben vorige week het contract getekend.

Attero ontvangt als producent van duurzame energie zogeheten Garanties van Oorsprong (GvO’s). Dat geldt ook voor de groene stroom uit het biogas dat ontstaat door gft te vergisten. Duurzame Energie Unie ontvangt van Attero de garanties van oorsprong (GvO’s) en zal deze uitsluitend inzetten voor inwoners, bedrijven en organisaties uit Zutphen die verbonden zijn aan ZutphenEnergie. Zo kunnen zij hun energieverbruik vergroenen. ZutphenEnergie kan zo aantonen dat de energie die zij verkoopt aan afnemers binnen de gemeente Zutphen ook echt groen is. Het aantal GvO’s is uiteraard gekoppeld aan de hoeveelheid gft die Circulus-Berkel uit de gemeente Zutphen aanlevert op de Attero-locatie Wilp.

Duurzaamheid
Door gezamenlijk op te trekken, sluiten de vier partijen de kringloop van gft dicht bij huis. Dat draagt bij aan een duurzamere samenleving. Inwoners van Zutphen vullen hun groene container en zetten die aan de weg. Circulus-Berkel zamelt het gft in en levert het af bij Attero in Wilp-Achterhoek. Een deel van het gft vergist Attero en dat levert biogas op. Speciale motoren zetten het biogas om in groene stroom. Het organisch restmateriaal uit de vergister composteert Attero tot hoogwaardige compost voor de land- en tuinbouw en als grondstof voor opgezakte compostproducten.