Stedendriehoek

Samenwerking rond archeologisch erfgoed

ZUTPHEN – Directeur Petra van Oosterbosch van de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) en wethouder René Sueters van de gemeente Zutphen hebben maandag de samenwerkingsovereenkomst op het gebied van archeologisch erfgoed in de Achterhoek ondertekend. De gemeente Zutphen gaat een deel van de taken voor de ODA uitvoeren. Hiermee zet Zutphen zich weer nadrukkelijk op de kaart als kenniscentrum op erfgoedgebied.

Al driekwart jaar werken ze samen in een archeologieteam: de archeologisch medewerker van de Omgevingsdienst en het team archeologie van de gemeente Zutphen. Samen beoordelen zij onderzoeksrapporten en zorgen ze ervoor dat er aandacht is voor de archeologie in de Achterhoek. Nu is er besloten dat dit team voor langere tijd de archeologietaken voor totaal negen gemeenten in de regio gaat uitvoeren.

De gemeente Zutphen beschikt al sinds 1992 over een gemeentelijk archeoloog en heeft inmiddels een heel team van archeologen, medewerkers en vrijwilligers opgebouwd. Acht andere gemeenten uit de regio hadden vanaf 2013 de archeologietaken bij de Omgevingsdienst neergelegd. Na het vertrek van de regio-archeoloog van de ODA vorig jaar, is gekeken naar een andere oplossing om zijn taken voor de acht gemeenten in de regio voort te zetten. Omdat in de gemeente Zutphen veel kennis aanwezig is, was het voor de ODA een logische keus om met hen de samenwerking te zoeken.

De samenwerking zorgt er voor dat er onder de betrokken gemeenten meer samenhang ontstaat in het beleid voor archeologie. Rapporten en onderzoeken worden op dezelfde manier bekeken en beoordeeld. Bij het team archeologie komt nu alle kennis en ervaring van de regio samen. Wethouder Sueters van Cultuur: “Het erfgoed is van groot belang, zowel cultuurhistorisch, economisch als toeristisch. Dit geldt voor de gemeente Zutphen en de regio. Het delen en het verstevigen van de kennis op het gebied van erfgoed biedt kansen voor onze gemeente om verder uit te groeien tot het archeologisch kenniscentrum van de Achterhoek.”