Stedendriehoek

Samenwerken voor omscholing tot servicemedewerker

ZUTPHEN – Minimaal 8 tot 12 inwoners met een uitkering krijgen dit jaar de mogelijkheid om zich om te scholen tot servicemedewerker. Minstens 80 procent van deze inwoners is daarna verzekerd van werk. Aan dit doel hebben Gelre Ziekenhuizen, Zorggroep Sint Maarten, Het Koelhuis, UWV, Het Plein en de gemeente Zutphen zich verbonden.

Vorige week ondertekenden de deelnemende organisaties een samenwerkingsovereenkomst en vond de eerste kennismaking plaats met inwoners die graag willen deelnemen aan het leerwerktraject.

Werkgevers in de horeca en zorg hebben behoefte aan gemotiveerd MBO2 geschoold personeel. De samenwerkende partijen gaan daarom samen op zoek naar inwoners met een uitkering die zich willen (om)scholen en aan de slag willen. Deze inwoners mogen in het nieuwe schooljaar een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL, MBO2) doen tot servicemedewerker. De deelnemers gaan één dag in de week naar school en vier dagen (betaald) aan het werk. Gelre Ziekenhuizen, Zorggroep Sint Maarten en Het Koelhuis bieden de werkervaringsplekken. Deze werkgevers staan er voor in dat de nieuwe servicemedewerkers in de eigen of een andere organisatie aan de slag kunnen na het behalen van de diploma’s. Het Plein, UWV en gemeente Zutphen nemen de kosten voor de opleiding en begeleiding voor hun rekening. De werkgevers betalen het salaris.

Annelies de Jonge, wethouder Werk en Inkomen: “Het is prachtig dat deze werkgevers zich verbinden aan de opgave van Zutphen. Zij helpen inwoners naar werk, geven hen perspectief en een toekomst. Tegelijkertijd helpen wij deze werkgevers met goed geschoold en gemotiveerd personeel. Een kans voor onze inwoners, winst voor de werkgevers, en dat is goed voor Zutphen. Als servicemedewerker ben je het visitekaartje van een organisatie. Bij de ene werkgever ligt het accent in de functie meer op het ontvangen van gasten en bij de andere werkgever zorg je voor schone ruimtes en serveer je koffie en maaltijden.”

De periode tot het nieuwe schooljaar wordt gebruikt om gemotiveerde inwoners te vinden voor het leerwerktraject, die goed matchen met een van de werkgevers. Inwoners met een uitkering die interesse hebben in het leerwerktraject tot servicemedewerker, kunnen contact opnemen met Het Plein en UWV. Werkgevers die meer willen weten, kunnen contact opnemen met Het Plein.