Stedendriehoek

Rondje langs de ateliers in Brummen

Dit jaar zijn de ateliers van ART-Brummen het laatste weekend van deze maand voor het eerst geopend, en wel op 24 en 25 juli van 12.00 tot 17.00 uur. Niet alleen vanwege de coronapandemie is dit jaar voor de deelnemers een heel ander jaar dan anders, vertelt Mieke Diekmann. “Helaas is onze lieve kunstvriendin en vaste deelneemster van onze route Analies Martin ons ontvallen. Haar keramische huizen waren befaamd. In onze gedachten blijft ze altijd een stukje van ART-Brummen.”

Bij Galerie Beeldentuin ’t Arthuus aan de Eerbeekseweg 13A in Loenen woont en werkt Mieke Diekmann. Ze schildert en maakt bronzen beelden. Haar schilderijen hebben vaak een symbolische boodschap in een sprankelend kleurgebruik. Haar bronzen zijn veelal dansfiguren, die ze combineert met RVS-linten of cirkels. In de galerie vindt men meerdere gastexposanten met schilderijen, keramiek, glas, sieraden en lampen. Op www.arthuus.nl is Miekes werk en verdere informatie te vinden.

Voor een keramisch vogel- of voederhuisje is men bij Joop van Ulden aan het juiste adres. In zijn atelier maakt en bakt hij de laatste jaren met veel plezier deze huisjes, steeds weer net iets anders en met een mooie fantasie. Zijn atelier is te vinden aan de Kerkstraat 6 in het oude centrum van Brummen.

Om de hoek, aan de Zegerijstraat 7a in Brummen, is het atelier Grand Elan van Annie Elissen. De koeien en de kippen voeren bij haar niet meer de boventoon. Kijkend naar oude meesters heeft zij haar grenzen danig verlegd. Hierbij geeft zij aan alles haar eigen, moderne draai: kleurrijk, een beetje humor of het vangen van een stadsgezicht in een theepot of parfumfles. Het platte vlak verlaat zij bij het beschilderen van porselein, glas en lampenkappen. Zij geeft haar kennis graag door en geeft ook demonstraties.

Iets verderop in dezelfde Zegerijstraat, op nummer 35, is de Brummense houtdraaier Otto Koedijk te vinden. Schalen met verhalen, bollen met barsten, allerlei objecten van hout uit de regio: “Heb je de boom gezien, dan weet je meer van het hout.” Zijn gastexposante is dit weekend Francis Kilian. Zij geniet ervan om met een soort van ‘slow painting’ bezig te zijn, waardoor de uitdrukkingen in haar schilderijen beter tot hun recht komen.

Een paar straten verderop aan de Burgemeester de Wijslaan 22, eveneens nog in het oude centrum van Brummen, woont en werkt Piet van Middelaar. Hij is een veelzijdig kunstenaar: beeldhouwer, schilder en schrijver. Stenen tot spreken brengen en kleuren vermengen met ander materiaal, dat is zijn werkwijze. Hij hoopt dat er voor de bezoeker bij het zien van zijn werk ruimte open blijft voor eigen zienswijze en beleving.

Voor meer informatie: www.art-brummen.nl