Stedendriehoek

Rit langs bezienswaardigheden met de ZutFan! Stadstrein

ZUTPHEN – Vanaf 2017 is Zutphen een attractie van formaat rijker. Het ZutFan! Stadstreintje laat gedurende een rit van 40 minuten de belangrijkste bezienswaardigheden van de Hanzestad zien, terwijl de passagiers door middel van audio in het Nederlands, Duits, Engels of Frans van informatie worden voorzien. De stichting TIP is verantwoordelijk voor de organisatie en het beheer van deze attractie. Zo coördineert het de bedrijfsmatige inzet en neemt het reserveringen aan. Een los ticket kan rechtstreeks bij de conducteur worden gekocht.

 

Marco Barelds: “De ZutFan! Stadstrein is vooral bedoeld voor individuele en groepen toeristen, die zich op deze manier kunnen laten informeren over Zutphen, terwijl ze zich onderweg vermaken.” Daarnaast kunnen ook bedrijven en verenigingen of families gebruik maken van de ZutFan! “Wij hopen het aantal van 20.000 passagiers per jaar te kunnen overstijgen.” De ZutFan! heeft Zutphen veel te bieden. De inzetmogelijkheden zijn groot: van april tot en met oktober vinden er dagelijks rondritten plaats van 40 minuten inclusief audio-informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden. “Doordat de overkapping transparant is, zijn de torens en gevels waar Zutphen haar uitstraling aan dankt, voor iedereen goed te zien”, aldus Marco. Daarnaast is er uiteraard de mogelijkheid tot ‘Hop-on-hop-off’. Tegen een vast tarief kunnen passagiers de hele dag meerijden op de Stadstrein, maar wel geldt – uiteraard – ‘vol is vol’. Barelds: “We willen de ZutFan! ook inzetten als pendeldienst bij evenementen zoals de Meimarkt, Zomerfeesten, Chocolade Festival, Bokbierdag, Live at the Brons en de Kerstmarkt. Maar natuurlijk ook als pendeldienst tussen de parkeerplaats en de binnenstad. Van november tot en met maart kunnen er extra rondritten worden ingepland.”

 

Meerdere opstaphaltes
De opstaphaltes zijn zo gekozen, dat Zutphense bezienswaardigheden of attracties waar meer tijd voor genomen mag worden, gemakkelijk kunnen worden bereikt. Zo valt te denken aan de IJsselkade ter hoogte van de aanlegplaats voor de cruiseschepen: de Houtmarkt, de Berkel ter hoogte van de aanlegsteiger voor de fluisterboten, het centraal treinstation en het ’s Gravenhof ter hoogte van de Walburgiskerk. “Het treintje zal schitteren door zijn rustig ogende en moderne uitstraling. Deze blikvanger, zonder te overheersen tegen de Zutphense achtergrond, heeft een maximale snelheid van 45 kilometer per uur. Het Stadstreintje zal op zeer subtiele manier reclame-uitingen dragen, zodat wij de prijs laag kunnen houden. Dit is ook te danken aan de slanke organisatiestructuur, de vaste route en de marketingmogelijkheden rondom het ZutFan! Stadstreintje. Wij bieden hiermee een mooie aanvulling op het bestaande aanbod, zoals de stadswandelingen met gids en fluisterbootarrangementen.” De prijs voor een rondrit is 6 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Voor groepen vanaf 10 personen ligt de prijs op 5 euro per persoon. Informatie over de ZutFan! Stadstrein is te vinden op www.zutfan.nl