Stedendriehoek

Rijdende recyclefabriek wil bewustwording creëren

ZUTPHEN – Elke minuut verdwijnt er een vuilniswagen vol met plastic zwerfafval in onze oceaan; dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid van mens en dier. Het stoppen van de plasticvervuiling begint bij de bron: minder plastic gebruiken en beter hergebruiken.

Om hiervoor bewustwording te creëren, hebben Circulus en Trashpacker Tijmen Sissing de handen ineen geslagen. Het resultaat is Cruise 2 Reduce, een rijdende recyclefabriek. Met een bus gaan ze langs tachtig basisscholen in het werkgebied van Circulus met een workshop. Vorige week was de aftrap voor de gemeente Zutphen met groep 6 van Kindcentrum Adriaan van den Ende in Wansveld.

Cruise 2 Reduce
Onder het toeziend oog van wethouder Eva Boswinkel van de gemeente Zutphen werden leerlingen meegenomen in de problematiek van plastic (zwerf)afval. In de Cruise 2 Reduce-bus die langs de scholen gaat, zitten vier recyclemachines. Met deze machines kan plastic ‘afval’ op elke locatie worden gerecycled naar toffe producten zoals plantenbakjes of frisbees. Door de workshop ervaren de leerlingen de noodzaak van afval scheiden en hoe complex recycling werkt. Zo worden de leerlingen gestimuleerd om meer te hergebruiken en minder afval te produceren.

Van geitenwollen sokken naar hippe sneakers
Jong geleerd is oud gedaan, vandaar dat bewustwording op jonge leeftijd belangrijk is. Naast dit initiatief werkt Circulus met scholen samen via het leerpakket Cleanwise. Ook wethouder Eva Boswinkel vindt het belangrijk om dit onderwerp bij de jeugd op de agenda te zetten. “Iedereen heeft impact. En het begint met kennis; zo weten deze enhousiaste kids nu heel goed hoe ze zelf bij kunnen dragen aan een schonere wereld. De les van Cruise 2 Reduce is heel indrukwekkend.” Met deze workshop willen Circulus en Tijmen Sissing circulariteit simpel en tastbaar maken. Tijmen: “Zodat jong en oud écht begrijpt waarom we zuinig moeten zijn met deze planeet. Met de rijdende recyclefabriek halen we het imago van afval uit de geitenwollen sokken en stoppen we het in hippe sneakers.”