Stedendriehoek

Regels voor plaatsen elektrischelaadpaal vereenvoudigd

ZUTPHEN – De gemeente heeft de regels voor elektrische laadpalen voor auto’s versoepeld en verduidelijkt. Door de nieuwe beleidsregel wordt het makkelijker om een laadpaal te plaatsen en stimuleert men inwoners om te kiezen voor elektrisch rijden.

De huidige beleidsregel uit 2015 is door de toenemende belangstelling voor elektrisch rijden nu al aan aanpassing toe. De gemeente heeft in 2015 zeven laadpalen voor auto’s geplaatst. Nu, twee jaar later, zijn er al 22 laadpalen. Het initiatief voor het plaatsen van elektrische laadpalen in de gemeente ligt hoofdzakelijk bij inwoners die hiervoor een verzoek kunnen indienen.

De tekst van de regel uit 2015 is waar nodig verduidelijkt en aangepast. Daarnaast zijn de regels versoepeld, waardoor er nu meer mogelijkheden zijn voor elektrische laadpalen. Anders dan twee jaar geleden mogen de laadpalen voor elektrische auto’s nu bijvoorbeeld dichter bij elkaar staan. In 2015 was de minimale afstand (binnen een straal van) 300 meter; die wordt nu verkleind naar 150 meter. Zo is er meer plek voor laadpalen. Dat er wel een minimale afstand blijft, is onder meer om voldoende parkeerplekken te houden voor andere auto’s. Ook wil de gemeente op die manier verrommeling van het straatbeeld voorkomen.

Verder worden in het centrum bij één laadpaal twee parkeerplaatsen gereserveerd om elektrische voertuigen op te laden. Dat is er nu nog maar één, terwijl elke laadpaal mogelijkheid biedt tot het opladen van twee auto’s. Op deze plekken mogen voortaan ook geen auto’s meer parkeren die niet elektrisch rijden. Tot op dit moment was dat – althans op een van de twee huidige plekken – nog wel toegestaan. Daar staat tegenover dat elektrische auto’s in de binnenstad niet meer gratis (op een betaalde parkeerplaats) bij een laadpaal mogen parkeren. Veel auto’s leken veel langer bij een elektrische laadpaal te staan dan nodig. Dat wil de gemeente hiermee tegengaan.

Door aanpassing en versoepeling van de beleidsregel is het eenvoudiger om een laadpaal geplaatst te krijgen. De gemeente verwacht dat meer inwoners en bedrijven dit zullen doen. Dit zorgt weer voor een stillere en schone leefomgeving. Hierdoor wordt bijgedragen aan de duurzaamheidsdoelstelling van de gemeente.

Hoe men een laadpaal kan aanvragen en wat de regels zijn, vindt men op de website www.zutphen.nl (zoek op: laadpaal).