Stedendriehoek

Recordaantal bezoekers Zutphense monumenten

ZUTPHEN – De monumentengidsen van het Gilde turfden in 2023 een recordaantal bezoekers: 46.907. Dit is het totaal van de bezoekers aan de Burgerzaal, Wijnhuistoren, Sint-Janskerk en -toren en de Berkelruïne. Het Erfgoedcentrum Zutphen werkt samen met het Gilde om deze monumenten van de gemeente Zutphen open te stellen voor het publiek. 

De grootste publiekstrekker is de Burgerzaal, met in 2023 meer dan 35.000 bezoekers. Bezoekers konden dit jaar ook voor het eerst de Berkelruïne beklimmen; van april tot en met oktober was de toren één dag in de maand geopend. Dat bleek een succes: meteen op de eerste dag kwamen er al 362 gasten. Hoogtepunt was het Berkelfestival, in augustus, toen meer dan 800 mensen de ruïne beklommen.

Andere extra druk bezochte dagen voor de gezamenlijke monumenten waren de Museumnacht met 2.205 bezoekers op één avond en de Open Monumentendagen in september met in totaal bijna 2.500 bezoekers in één weekend.

Bourgonjetoren

Halverwege 2024 wordt een extra monument toegevoegd aan het aanbod: voor de zomer opent het Erfgoedcentrum Zutphen een belevingscentrum in de Bourgonjetoren. Daarin komt de Hanzeaat, dat op een interactieve manier het verhaal van Zutphen in de Hanzetijd vertelt. Ook daar worden de bezoekers verwelkomd door de monumentengidsen van het Gilde, die graag allerlei wetenswaardigheden over de middeleeuwse toren vertellen.

“In het najaar hadden we al in de gaten dat het een topjaar zou worden, maar dat we zoveel bezoekers hebben ontvangen in onze monumenten is helemaal te gek”, aldus erfgoedmanager Geke Hop. “We zijn trots op ons erfgoed en we laten dat graag aan zoveel mogelijk inwoners en toeristen zien. Door de grote bezoekersaantallen zien we dat dit ook wordt gewaardeerd; je loopt gemakkelijk naar binnen en dat verrijkt een bezoek aan onze stad. In december hebben we onze samenwerking met het Gilde voor de komende jaren weer bestendigd. Het zijn de monumentengidsen die als het visitekaartje van de stad de bezoekers ontvangen en rondleiden. We zijn erg blij dat we zulke fantastische, enthousiaste mensen in Zutphen hebben. Ze zijn cruciaal hierin.”

Openstelling

In deze winterperiode zijn de Burgerzaal en de Wijnhuistoren open op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Vanaf april zijn ze beiden weer open van donderdag tot en met zondag en dan gaat de Sint-Janskerk ook weer open op de zaterdag en de Berkelruïne maandelijks tijdens de koopzondagen. Vanaf de zomer is ook de Bourgonjetoren toegankelijk.

Foto:

De Burgerzaal trekt de meeste bezoekers: meer dan 35.000 in 2023. (Foto: Jolanda van Velzen/gemeente Zutphen)