Stedendriehoek

Radio 4 bezoekt Zutphen voor de Klassieke Top 400

ZUTPHEN – Welke klassieke muziek raakt het meest? NPO Radio 4 gaat ook dit jaar weer het land in om mensen te vragen naar hun favoriete muziek voor de Klassieke Top 400. Dat is de toplijst met de 400 mooiste klassieke muziekstukken, gekozen door de luisteraars van NPO Radio 4. Stemmen kan online via nporadio4.nl en ook bij de Stembus die door het land rijdt. Maandag 3 oktober komt de stembus naar Zutphen en bezoekt de Walburgiskerk voor muziektheater Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht.

Op maandag 3 oktober rijdt presentator Lex Bohlmeijer door Drenthe, Overijssel en Gelderland: De elektrische stembus begint de nieuwe werkweek bij luisteraar Hedzer van Houten, die onder meer klassieke concerten organiseert in een ouderencentrum in Meppel. In het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen klinkt muziek – gespeeld door de objecten in het museum. Basisschool De Wendakker in Zwolle is zo’n muzikale basisschool, waar alle kinderen muziekles krijgen van een vakleerkracht. Muzikaal is ook het Meander College in Zwolle. Leerling Megan van Uffelen uit 5 vwo nodigde de bus uit op haar school, omdat ze zelf aan het conservatorium harp wil gaan studeren.

Voor het lunchconcert is de bus op maandag in Kampen. Meerdere medewerkers van het technische bedrijf Webasto zijn groot liefhebber van klassieke muziek. Nieuw dit jaar is Het Pleidooi, waarin iemand aan het eind van de middag hartgrondig pleit voor één bepaald klassiek stuk voor de lijst. Maandag 3 oktober is dat Melinda Stroeve namens Zutphen 1572; Ramp & Veerkacht. De organisatie verwerkte veel klassieke muziek in het theaterproject, over het rampjaar 1572. Cellist Jeroen den Herder in Zutphen en theatermaker Manja Bedner van het kleinste theater van Nederland in Almen brengen ook hun stem uit voor de Klassieke Top 400. Ze vertellen waarom hun hart bij dat ene stuk ligt.

De Klassieke Top 400 is te horen van maandag 17 tot en met vrijdag 21 oktober op NPO Radio 4. Een ruime week lang reist de NPO Radio 4 Stembus door heel Nederland om stemmen op te halen en livemuziek te brengen op onverwachte plekken. Presentator en Stembus-chauffeur Sander Zwiep neemt tot en met vrijdag 7 oktober dagelijks een andere collega NPO Radio 4-presentator mee in zijn bus, die ook dit jaar elektrisch is. De enige uitstoot is dus klassiek!

De Stembus start op vrijdag 30 september in Leiden. Staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu brengt als eerste haar stem uit voor de Klassieke Top 400 en opent daarmee de stemweek. Daarna gaat de bus op tournee door Nederland en komt op vrijdag 7 oktober weer aan in Hilversum.

Route Stembus
De route van de bus is te volgen via www.nporadio4.nl. Bezoeken zijn daar ook te volgen via de webcam. Op NPO Radio 4 is dagelijks in de uitzendingen te horen waar de bus zich op dat moment bevindt.

De Klassieke Top 400 wordt uitgezonden van maandag 17 oktober tot en met vrijdag 21 oktober van 7.00 tot 23.00 uur op NPO Radio 4, www.nporadio4.nl en de NPO Radio 4-app.