Stedendriehoek

Publicatie en tentoonstelling eerbetoon aan Warnsvelds echtpaar

Jeanne Bieruma Oosting, Nieuwjaarswens 1990-1991, lino.

ZUTPHEN – Onlangs verscheen een dubbelnummer van het kwartaaltijdschrift Grafiekwereld, met als thema ‘Prentkunst in en om Zutphen’. Het voorjaarsnummer vervult de functie van catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling, die dit voorjaar gehouden zou worden in het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis in Fochteloo en in principe vanaf 17 juli te zien zal zijn in Dat Bolwerck in Zutphen. Het tijdschriftnummer is nu al los verkrijgbaar in de boekhandels in Zutphen. Door de coronacrisis is de tentoonstelling in Fochteloo verschoven naar het voorjaar van 2021, maar wellicht gaat die in Zutphen dit jaar nog wel door.

Publicatie en tentoonstelling zijn een klein eerbetoon aan Chris en Tonneke Schriks in Warnsveld. Zij schonken in 2014 een prachtige collectie aan de Stichting Nobilis in Fochteloo. Chris Schriks en later zijn zoon Pieter waren directeur-uitgever van De Walburg Pers in Zutphen. Er verschenen tot heden 2.800 boektitels. Naast het uitgevershuis en de drukkerij schreef Chris Schriks ook talrijke boeken en bestierde hij als liefhebberij ook nog De Gaillarde Pers. Deze private press gaf bijzondere (kunst)boeken uit, vaak met originele grafiek, zoals de twee grote boeken met etsen van de bekende Jeanne Bieruma Oosting uit Almen en de vele boeken met houtgravures van Pam G. Rueter uit Amsterdam. In 2014 schonk hij niet alleen de boeken van de Gaillarde Pers maar ook de originele blokken en platen van de prenten, waarvoor Chris en Tonneke Schriks de opdracht gaven.

In het tijdschrift zijn er derhalve artikelen opgenomen over De Gaillarde Pers, over de in Zutphen geboren Charles Behrens (1907-1965), over Ank Spronk-Feenstra (1919-2010) uit Lochem en over Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994). Stichting Nobilis kocht vorig jaar nog werk aan van Bieruma Oosting bij kunsthandel Collectie Van Buuren aan de Barlheze in Zutphen en onlangs prenten van haar bij graficus Cees Andriessen in Apeldoorn.

Lokale kunstenaars

In dit nummer van Grafiekwereld is ook ruim aandacht voor de kunstenaars van nu in Zutphen. Er is een uitvoerig vraaggesprek van Evert Veldhuizen met de bekende etser Wim van der Meij, naast een artikel van Pieter Jonker over prentenmaker Peter Kooij. Beide kunstenaars wonen en werken in Zutphen. Verder een uitvoerig artikel over het verrassende werk van Sandra van de Griendt uit Warnsveld. Het werk van de bekende graficus Peter Kalkowsky uit Zutphen krijgt ook aandacht. Er is een artikel over de jonge kunstschilder Linde Leijh, die haar atelier heeft in de Kunstlokalen in Zutphen. Auteur Pieter Jonker over haar werk: ‘Er naar kijkend word je stil van binnen. Ik weet zeker dat Nederland nog veel van haar zal zien. Tenslotte is er aandacht voor het project Zutphenprenten van galeriehoudster Bozana Milec en voor Dat Bolcwerk. Het tijdschrift telt 48 pagina’s met 76 prachtige afbeeldingen en kost 7,50 euro. Publicatie en tentoonstellingen worden financieel mogelijk gemaakt door de gemeenten Zutphen en Ooststellingwerf, provincie Friesland, het G. Kok Foons en de Johan Veenstra Stichting.