Stedendriehoek

‘Poëzie is een manier van leven’

ZUTPHEN – Ze brengen een tweeluik. De saxofonist Ric Stokes, pianist Eke Simons en, columnist van deze krant, dichter Eke Mannink. De laatste is de bedenker van het muzikaal poëzietheater Zo stroom ik.

Ze vroeg vriendin en collega-dichter Sabine Kars om een entr’acte te maken. “De poëzie van Sabine kende ik eerder dan haarzelf”, vertelt Mannink. “Haar verzen zijn intrigerend. Ze woonde een paar jaar in Zutphen, toen heb ik haar leren kennen. Nu zijn we bevriend. Poëzie is onze manier van leven.”

Kars woont inmiddels in Deventer, net als pianist Eke Simons. “Haar ken ik van tien jaar geleden”, zegt Mannink. “We werden aan elkaar voorgesteld omdat we allebei Eke heten, een naam die niet zoveel voorkomt. We zijn een keer samen naar het gemeentemuseum geweest in Den Haag, waar ze toentertijd woonde. Daarna is het contact verwaterd. Omdat ik een pianist zocht, dacht ik aan haar. Ze speelt op hoog niveau – onder meer met leden van het Concertgebouworkest –, dus ik schatte de kans niet groot in. Wat bleek? Ze wilde samenwerken. Echt geweldig. Ric (Stokes, red.) riep meteen: Kan ze mooi meedoen met de blues!”

Tijdens het PoëzieFeest II, afgelopen augustus in Dat Bolwerck, speelden Mannink en Stokes Constatering, een poëtisch programma over wat deserteren kan betekenen voor een mens. Stokes deserteerde uit het Amerikaanse leger en kan daarom nooit meer terug naar zijn vaderland. Dat gegeven sprak tot de verbeelding van Mannink, die sinds twaalf jaar zo nu en dan samenwerkt met de saxofonist en dwarsfluitist. Ooit ga ik daarover schrijven, dacht ze. Dat voornemen mondde uit in dit theaterstuk.

“Het was een prachtige voorstelling”, aldus Anja van Rijs uit Ruurlo, een van de bezoekers van het destijds uitverkochte festival. “Ik hoorde het overal om me heen. De combinatie van spoken word, poëzie en muziek greep ons als publiek bij de strot. Daarom ben ik meteen gaan vertellen dat ze daar méér mee moesten gaan doen.” Van Rijs is aangenaam verrast als ze hoort dat het programma is uitgebreid. Constatering heet nu Blues in C, en wordt aangevuld met een stuk over de gevolgen van een binnenlandse adoptie: Zeedier.
De naam van het poëzietheater, Zo stroom ik, is de verkorte titel van de roman die Mannink vijf jaar geleden publiceerde: Zo stroom ik van je over. “Het is geen vreemd idee dat ze beide zaken onder één noemer heeft gebracht”, zegt Van Rijs. “Het gevoel van ontheemding, van ontworteling, is in deze tijden van ontmenselijking en oorlog helaas bijzonder actueel. Afstand is de grote gemene deler. Ik denk dat Eke Mannink als geen ander aanvoelt wat dat met je doet. Zoals zij het leven van Ric Stokes heeft verwoord, zo heeft zij dat ook met haar eigen leven gedaan, in die roman. Ik kijk uit naar wat ze ervan maken in de nieuwe theateruitvoering.”

Het poëzietheater Zo stroom ik vindt plaats op woensdag 29 en donderdag 30 november. Inloop vanaf 19.30 uur, start om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via datbolwerck.nl

Foto:

Van links naar rechts: Eke Mannink, Ric Stokes en Eke Simons.