Stedendriehoek

Plaquette aan woonhuis Jan Mankes

BRUMMEN/EERBEEK – Cultuurwethouder Ingrid Timmer onthulde samen met kunstenaar Monique Bosch een gedenkplaquette aan de gevel van het woonhuis waar vroeger de schilder Jan Mankes woonde. De onthulling zou het startsein zijn van allerlei activiteiten die van april tot oktober 2020 zouden plaatsvinden rondom deze bijzondere kunstenaar. Vanwege de coronacrisis worden deze activiteiten voor een deel verschoven naar het najaar of – als het niet anders kan – naar volgend jaar.

In 2020 is het honderd jaar geleden dat Jan Mankes is overleden in Eerbeek. Het werk van Mankes is van hoge kwaliteit en hij wordt tegenwoordig gezien als één van de beste figuratieve kunstenaars van de twintigste eeuw. De eigenheid en poëtische uitstraling van het werk van Mankes geven hem een unieke plaats in de kunstgeschiedenis. Zijn schilderijen zijn onder andere te zien in de collecties van Museum MORE te Gorssel, Museum Arnhem en Museum Belvédère bij Heerenveen.

Om leven en werk van de schilder Jan Mankes (1889-1920) te herdenken, is anderhalf jaar geleden de Stichting 100 jaar Jan Mankes opgericht. In de afgelopen maanden hebben de initiatiefnemers hard gewerkt aan de organisatie van allerlei activiteiten die in de periode van eind april tot en met half oktober 2020 zouden plaatsvinden. Ook een aantal Eerbeekse ondernemers heeft zich ingezet. Begrijpelijkerwijze moeten deze activiteiten vanwege de coronacrisis dus verplaatst worden naar een later moment.

Mooie activiteiten

Om Mankes te gedenken werd – als één van de eerste activiteiten van Stichting 100 jaar Jan Mankes – op de dag van zijn begrafenis een eeuw geleden een gedenkplaquette onthuld aan de gevel van zijn voormalige woonhuis. Dit gebeurde in een klein gezelschap, omdat een grote en feestelijke bijeenkomst vanwege corona niet mogelijk was. Wethouder Timmer was blij om namens de gemeente aanwezig te zijn bij de onthulling: “Jan Mankes is een bijzondere kunstenaar. Hij verdient zeker dit jaar een podium! Er zijn allerlei mooie activiteiten georganiseerd door een enthousiaste groep mensen. Hoewel deze dus voor een deel in de tijd verschuiven, is het fijn dat we juist rond zijn sterfdag toch aandacht aan hem en zijn werk kunnen geven.”

Aansluitend aan de onthulling liep de wethouder nog de Jan Mankes/familie Weber wandelroute, ontwikkeld door Visit Brummen-Eerbeek. Ook heeft ze met veel interesse de film bekeken over Jan Mankes. Het zijn twee voorbeelden van de initiatieven die zijn ontwikkeld. Een uitgebreider overzicht is te vinden op de website www.100jaarjanmankes.nl.