Stedendriehoek

Patiëntenzorg in Oeganda praktisch verbeteren

ZUTPHEN – In april vertrekken Anita Pierik en Renée Krabben, verpleegkundigen bij Gelre ziekenhuizen Zutphen, naar Oeganda. Zij gaan daar verpleegkundigen en artsen uit het St. Francis Hospital in Mutolere praktisch ondersteunen en ook opleiden en trainen. Bovendien zamelen Anita en Renée geld in voor het realiseren van noodzakelijke voorzieningen in het Oegandese ziekenhuis.

Anita en Renée gaan twee maanden meedraaien in de zorg van het Oegandese ziekenhuis. Ze geven de collega’s daar praktisch advies en ondersteuning en verzorgen ook lessen over specifieke thema’s, zoals hygiëne en pijnbestrijding. Deze lessen geven ze zowel aan de staf van het ziekenhuis als aan leerlingen van de bij het ziekenhuis horende opleiding.

Door de hulp vanuit Nederland heeft het St. Francis Hospital in de afgelopen jaren flinke stappen voorwaarts gezet in verbetering van hun patiëntenzorg. Zeker waar het kennis en kunde van artsen en verpleegkundigen betreft, is de ondersteuning van toegevoegde waarde gebleken. Daarnaast heeft de vervanging van vieze, kapotte matrassen en de aanschaf van een aantal nachtkastjes de patiëntenzorg praktisch verbeterd. 

Noodzakelijke voorzieningen
Het verpleegkundig team wil ook dit jaar een aantal noodzakelijke voorzieningen gaan realiseren voor St. Francis Hospital. Daarom gaat het vooraf geld inzamelen om de nog honderd slechte matrassen te vervangen door nieuwe. Het ziekenhuis beschikt in totaal over tweehonderd bedden. Ook wil het team een (tweedehands) auto aanschaffen waarmee de medische staf ziekenhuiszorg kan verlenen in afgelegen dorpen in het verzorgingsgebied. En ze wil ook meer nachtkastjes aanschaffen.

Inzamelactiviteiten
Om aan geld te komen voor de noodzakelijke voorzieningen voor het St. Francis Hospital, organiseert het verpleegkundig team diverse inzamelactiviteiten. Zo kunnen bezoekers en patiënten op woensdag 21 februari en 21 maart in de hal van Gelre Zutphen tulpen kopen voor het goede doel. Bij de Albert Heijn in Vorden kunnen mensen in de maand maart hun statiegeldbon doneren ten gunste van het St. Francis Hospital. Daarnaast is er zondagochtend 18 maart een wandel- en hardloopevenement in de bossen van Vorden. Ook hiervan gaat de opbrengst naar het Oegandese ziekenhuis. Restaurant Vermaat in Gelre Zutphen sponsort het ziekenhuis door in de week van 5 tot en met 9 maart diverse acties te organiseren. Wil iemand een vrije gift doen, dan kan dat door te doneren op NL37KNAB 0257009760 tnv A. Pierik en/of R. Krabben, o.v.v. Oeganda.

Sinds 2012 ondersteunt Gelre Zutphen twee ziekenhuizen in Oeganda, waaronder het St. Francis Hospital. Ieder jaar gaat er een team naar een van de twee ziekenhuizen. Dit jaar dus het ziekenhuis in Mutolere. Gelre Zutphen werkt hierbij samen met de Nederlandse Stichting Vrienden van St. Francis Hospital en met een team van chirurgie, die borg staan voor de (bijna) permanente aanwezigheid van een Nederlandse arts in het ziekenhuis.