Stedendriehoek

Pakje Kunst: uit de kunst-automaat

ZUTPHEN – Kunst uit de automaat: sinds de jaren 70 kent Nederland Kunstautomatiek. Voor een klein bedrag kan iedereen een echt kunstwerkje uit een automaat trekken. In de Zutphense ‘Pakje Kunst’-automaat zitten kunstwerkjes van 22 lokale kunstenaars. Van 7 april tot en met 7 mei is groter werk van hen te zien in het auditorium van het Stedelijk Museum Zutphen (Musea Zutphen) aan het ’s Gravenhof. En bezoekers kunnen ook, voor twee twee-euromunten, een kunstwerkje mee naar huis nemen, want de ‘Pakje Kunst’-automaat staat er dan ook.

De Kunstautomatiek-projecten uit de jaren 70 waren vaak kortstondige initiatieven, bijvoorbeeld tijdens een festival. Of ze werden door vandalisme om zeep geholpen. Maar in 2016 bedacht Ro-Nalt Schrauwen, beeldend kunstenaar uit Tilburg, het project Pakje Kunst. Het doel hiervan is om lokale kunstenaars op een laagdrempelige manier in hun eigen regio onder de aandacht brengen.

Sinds de start in 2016 is dat zeer succesvol. In november 2016 pitchte Ro-Nalt Pakje Kunst om duizend euro te winnen. Met dit geld wilde hij drie automaten en 400 doosjes kopen. Na zijn overwinning bleek dit doel al snel achterhaald. Binnen een week na de start werden er meer dan 400 pakjes kunst verkocht. De pakjes zijn zo groot als een pakje sigaretten en je trekt het uit een retro-sigarettenapparaat. In elk pakje zit een werk met een biografie van de kunstenaar, met adresgegevens voor meer contact.

Lokale kunstenaars

Inmiddels is Pakje Kunst uitgegroeid naar vijftig automaten verspreid over het hele land en doen er ruim 1300 kunstenaars mee. In Zutphen zijn er 22 lokale kunstenaars en omstreken betrokken. De Pakje Kunst-automaat staat normaliter in de bibliotheek in de Broederenkerk, maar voor deze presentatie verhuist hij voor een maand naar het museum. Voor slechts 4 euro kunnen bezoekers een uniek kunstwerkje van een van deze 22 kunstenaars uit de automaat halen. De charme zit hem niet alleen in het formaat maar ook in de verrassing.

Workshops

Een aantal van de deelnemende kunstenaars geven tussen 7 april en 7 mei workshops voor kinderen en volwassenen. Houd daarvoor het programma op de website Museazutphen.nl in de gaten.

Deze presentatie is te zien in het auditorium van het museum. Deze ruimte is niet altijd open voor publiek in verband met evenementen. Wie speciaal voor Pakje Kunst komt, kan het beste van tevoren contact opnemen met Musea Zutphen via info@museazutphen.nl of 0575-516878.