Stedendriehoek

Overdracht voorzittershamer bij Voedselbank Zutphen

door Eric Klop

ZUTPHEN – Ook bij Voedselbank Zutphen van Stichting de Eetketen heeft er naast alle nieuwe maatregelen omtrent corona een andere grote verandering plaatsgevonden. Gert Vrieze heeft afscheid genomen als voorzitter en Carel Kraaijenhagen is begonnen als nieuwe preses.

Vrieze (74, links op foto) vertrok officieel al per 31 december 2021 als voorzitter van de voedselbank. Maar helemaal weg ging hij toch nog niet. Eigenlijk verliep zijn termijn al eind 2019. Maar hij bleef mede door de coronacrisis nog langer aan als voorzitter. Toen er eind 2021 een oproep werd geplaatst voor een opvolger, meldde zich Carel Kraaijenhagen (57), woonachtig in Zutphen en vestigingsdirecteur voor Noordoost Nederland bij GEVIER, een groothandel in sanitair. “Ik reageerde op een vacature voor nieuwe bestuursleden. Ik speelde trouwens al langer met die gedachte. Dat ik onbevangen in de materie sta, is denk ik een van de redenen. Zonder oordeel, zonder programma. Maar wel met het idee om iets voor de maatschappij te kunnen betekenen.”

Onder Gert Vrieze professionaliseerde de Zutphense voedselbank meer en meer. Onder andere over wie, waar en hoe producten kunnen worden ingezameld en bij het werven van vrijwilligers. Zijn laatste klus binnen zijn ambtstermijn was het maken van een notitie die omschrijft hoe kritiek op het fenomeen voedselbank kan worden weerlegd. “Het is niet droevig dat in een rijk land als Nederland voedselbanken bestaan. Mensen zijn nu eenmaal niet altijd uit de armoede te houden. Psychische klachten, persoonlijk leed, het kan allemaal een rol spelen. Als maatschappij in het algemeen en als voedselbank in het bijzonder moet je er dan staan. Zo bereiken wij mensen die de overheid niet bereikt.” Carel: “Ik voorzie op korte termijn trouwens een toename van de huidige 375 ‘monden’ die op ons een beroep doen. Met name vanwege de stijgende energielasten, hoewel dit wel van een eventuele compensatie zal afhangen.”

Hoe dan ook mogen Voedselbank Zutphen en zijn klanten zich gelukkig prijzen met het geweldige team vrijwilligers, voor en achter de schermen, die zich belangeloos inzetten voor mensen die het in hun leven minder goed getroffen hebben. Zie voor meer informatie de website www.voedselbankzutphen.nl.

(Foto: Pascale Drent)