Stedendriehoek

Oplevering eerste huizenzonder gasaansluiting

ZUTPHEN – Een blok van acht duplexwoningen uit 1965 aan de Warnsveldseweg 144-158 met weinig warmtecomfort, heeft een heuse metamorfose ondergaan. De toegepaste combinatie van elektrische luchtwarmtepompen en zonnepanelen levert gebouwgebonden nul-op-de-meterwoningen met energielabel A++ op.

De fraaie entrees, de toegepaste materialen, de raamluiken en het royale overstek realiseren een moderne uitstraling, waarmee het gebouw op natuurlijke wijze opgaat in zijn omgeving. Een mooie en succesvolle samenwerking tussen Van Wijnen Deventer bv, Giesen Architectuur, stichting BOG en de David Evekink Exploitatie Stichting (DEES). Nagenoeg geen energielasten en toch heerlijk warm en comfortabel wonen. Dat zullen de nieuwe bewoners van deze sociale huurwoningen binnenkort gaan ervaren.

Sinds de bouw in 1965 is er geen groot onderhoud meer gepleegd en ook paste de uitstraling van het complex niet meer in de omgeving. Het bestuur van de DEES heeft vervolgens Giesen Architectuur een plan laten maken, waarbij het bestaande gebouw een geheel nieuwe gevel krijgt die beter aansluit op de omliggende architectuur. Samen met bouwbedrijf Van Wijnen uit Deventer is het plan verder ontwikkeld, met als doel voordelig wonen en een duurzame bijdrage aan onze toekomst leveren.

Nul-op-de-meterwoningen (gebouwgebonden) zijn woningen die op jaarbasis evenveel energie leveren als ze nodig hebben, exclusief het gebruik door de individuele bewoners. Door het hoogwaardige isolatiepakket waarmee het woningcomplex als het ware wordt ingepakt, vermindert de warmte- en koeltevraag. De traditionele cv-ketels worden vervangen door elektrische luchtwarmtepompen, die worden gevoed door de zonnepanelen op het dak.

De DEES bouwde 144 jaar geleden, onder de naam David Evekink Stichting, haar eerste 45 arbeiderswoningen. De bouw van deze sociale woningen werd mogelijk gemaakt door een legaat van haar naamgever, David Evekink, die in 1871 een bedrag van fl. 20.000,- had nagelaten aan de Spaarkas voor mindervermogenden in Zutphen. De DEES kan dus beschouwd worden als een van de eerste woningbouwstichtingen in Nederland. Het merendeel hiervan werd pas na de komst van de Woningwet (1901) in het leven geroepen.