Stedendriehoek

Openingsweekend 13 en 14 mei

ZUTPHEN – In het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 mei openen de vernieuwde Musea Zutphen de deuren in het Hof van Heeckeren. Ook de archeologische dienst van de gemeente neemt zijn intrek in het stadspaleis. Daarmee komen geschiedenis, cultuurhistorie, beeldende kunst en actualiteit samen in het historische centrum van de Hanzestad. Het Stedelijk Museum Zutphen opent met de wisseltentoonstelling Feest aan het Hof! En het Museum Henriette Polak met een wisseltentoonstelling met recent werk van Arie Schippers:Trip Hop.

“Het Stedelijk Museum Zutphen vertelt het verhaal van Zutphen met unieke objecten uit de museale, archeologische en archiefcollecties, waarvan sommige objecten tot de oudste van ons land, of van zelfs ver daarbuiten, behoren. Daal de trap af in het Hof van Heeckeren en stap in de geschiedenis van Zutphen. Hier begint de route van het Stedelijk Museum Zutphen langs bijzondere verhalen en unieke objecten uit het museum en het archief”, vertelt een woordvoerder namens de Musea Zutphen.

“Zutphen is een stad met een rijke historie, die terug gaat tot de Oude Steentijd. Archeologische vondsten brengen dit verleden tot leven.” Een bijzondere vondst is het kwadrant, een middeleeuws navigatie-instrument dat in 2013 op de Houtmarkt werd gevonden bij archeologisch onderzoek. Ook het ‘oudste stripverhaal’ is zeker het bekijken waard. Deze maan- en klaagbrief uit 1493 van Bernhard, graaf van Meurs is uniek in zijn soort.

Museum Henriette Polak, hét museum voor modern klassieke schilder- en beeldhouwkunst in Nederland, heeft in het Hof van Heeckeren een fraaie setting gevonden voor de kunstcollectie die mecenas Henriette Polak-Schwarz mogelijk maakte. Henriette Polak kwam in contact met Joop Sjollema, die een portret van haar schilderde. Deze en andere figuratief werkende kunstenaars hadden een lastige positie in de jaren zestig, toen experimentele en abstractieve kunst volop in de belangstelling stond. Henriette Polak was een maatschappelijk betrokken persoonlijkheid en spande zich in om een museum op te richten voor kunst; schilderijen, beelden, tekeningen en grafiek met een herkenbare voorstelling. Het vernieuwde Museum Henriette Polak geeft een inkijk in het leven van Henriette Polak en een inspirerende weergave van de collectie. “Natuurlijk is hier een selectie van de topstukken te zien. In het Atelier ligt de nadruk op het werkproces van de kunstenaar.”

Het 17e-eeuwse rijksmonument is de afgelopen periode heringericht (BiermanHenket architecten en Studio Pronk) en gereed gemaakt voor de musea en het Team Archeologie van de gemeente. Ook is een paviljoen toegevoegd met entree, winkel en auditorium. De prachtige museumtuin (Lola Landscape) biedt toegang naar het sfeervolle Museumcafé en de Museumlounge in het naastgelegen Hampshire Hotel. Zaterdag 13 mei openen beide musea hun deuren voor het publiek. www.museazutphen.nl