Stedendriehoek

Open Monumentendag 2021: ‘Mijn monument is jouw monument’

Op 11 en 12 september wordt Open Monumentendag 2021 gevierd. Tientallen monumenten in de gemeente Zutphen zetten gratis hun deuren open voor publiek. Het thema dit jaar is ‘Mijn monument is jouw monument’, waarbij de organisatie tevens hoopt dat ook zoveel mogelijk bewoners en eigenaren hun monument willen delen.   

In heel Nederland zijn op zaterdag en zondag duizenden monumenten gratis toegankelijk. Plekken die vaak niet vrij toegankelijk zijn, zijn in dit weekend open, ook in de gemeente Zutphen. Bijvoorbeeld de Overtuin in Warnsveld, historische schepen in de Museumhaven, Museum Boer Kip en Schuilkapel De Wildeman. “Vorig jaar hebben we als alternatief een gratis wandeling en fietstocht aangeboden, maar we zijn heel blij dat we dit jaar de deuren van al die mooie plekken weer open kunnen zetten”, aldus voorzitter Ineke Hissink (zie foto).

Ook aanhaken bij themajaar De vergeten eeuw

Het landelijke thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘Mijn monument is jouw monument’, een vrije vertaling van ‘Mi casa es su casa’. Hissink: “Zutphen is een toegankelijke, inclusieve stad. Dat zien we ook elk jaar tijdens Open Monumentendag terug in de opening van heel veel monumenten en het feit dat jong en oud die in groten getale bezoekt. Dit jaar roepen we opnieuw particulieren in Zutphen, Warnsveld en De Hoven op hun monument of historische tuin te delen. Dat kan door letterlijk de deuren open te zetten op 11 of 12 september, maar ook door een filmpje te maken of een foto met een tekst te delen op onze sociale kanalen.” Aanmelden kan via e-mail: info@openmonumentendagzutphen.nl

Opening vrijdagavond

“Daarnaast haken we ook aan bij het Zutphense themajaar De vergeten eeuw, in samenwerking met het Erfgoedcentrum Zutphen, de Historische Vereniging Zutphen en de David Evekink Stichting”, vertelt Hissink. “Bezoekers kunnen onder meer een bijzondere wandeling langs negentiende-eeuwse monumenten maken.” De officiële opening van Open Monumentendag Zutphen 2021 is op vrijdagavond. “We zijn bezig met een prachtige openingsavond in een Zutphens monument waar jong en oud in beweging kan komen. We kunnen er nu nog niet te veel over zeggen, maar ik kan iedereen adviseren om vrijdagavond 10 september alvast vrij te houden. We hebben dus weer een heerlijk vol programma. Uiteraard respecteren we de dan geldende veiligheidsmaatregelen, maar het voelt heel goed om Zutphen weer in zijn volle glorie te kunnen delen.”

Programmaboekje 2021

Speciaal voor Open Monumentendag wordt jaarlijks een programmaboekje gemaakt. Hierin staan alle monumenten die zijn opengesteld, de openingstijden, hoe en waar je je kunt aanmelden voor rondleidingen en het overige programma. Het boekje is eind augustus gratis af te halen bij de VVV, de bibliotheek en diverse andere locaties in Zutphen en Warnsveld.

Informatiecentrum

De Burgerzaal aan de Lange Hofstraat 4 is het officiële startpunt van Open Monumentendag Zutphen. Tegelijkertijd is die ook een van de monumentale highlights van de stad. De Burgerzaal is op 11 en 12 september geopend tot 17.00 uur. Hier ligt dan ook het gratis programmaboekje. Voor meer informatie: www.openmonumentendagzutphen.nl