Stedendriehoek

Open eco-tuinen in Zutphen en Vierakker

Op zaterdag 5 en zondag 6 kun je op vier verschillende plekken in Zutphen en Vierakker inspirerende ecologische tuinen bezoeken. In Zutphen ben je welkom bij de Kaardebol en de Eco-Care NatuurRijke Tuin, in Vierakker bij Theetuin Vierakker en de tuin van Hiltjo Carp. Alle tuinen liggen op hooguit een kwartiertje fietsen van elkaar, dus prima geschikt om er een gezellig fiets-uitje van te maken.

De openstellingen zijn onderdeel van de Velt Ecotuin Dagen. De tuinen van De Kaardebol, Eco-Care en Theetuin Vierakker zijn zowel zaterdag als zondag van 10.00 tot 17.00 uur open. De tuin van Hiltjo Carp is zondag van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken. De toegang tot alle tuinen is gratis. Meer informatie is te vinden op www.velt.nu/ecotuindagen
(in tegenstelling tot wat op de website staat is het voor de tuinen in Zutphen en Vierakker niet nodig om te reserveren)

Ecologisch tuinieren
In alle vier de deelnemende tuinen wordt ecologisch getuinierd. Dat betekent dat er zo veel mogelijk wordt samengewerkt met de natuur, gebruik wordt gemaakt van natuurlijke processen en uiteraard geen gif en kunstmest wordt gebruikt. Dat je op deze manier een heel gevarieerde, kleurrijke en levendige tuin kunt hebben zul je zien bij je bezoek. En hopelijk vind je inspiratie om ook thuis deze principes in de eigen tuin toe te passen.

De tuinen
Zutphen – Eco-Care NatuurRijke Tuin: met een grote diversiteit aan o.a. microklimaat, materialen en planten, wat resulteert in een ruime diversiteit aan flora en fauna. De eigenaar zal aanwezig zijn om alle bezoekers te woord te staan en regelmatig rondleidingen geven. In en om de tuin is ruimte om zittend te genieten van de tuin. Het is een spannende tuin voor jong en oud. Op het terrein van De Kaardebol.
Zutphen – De Kaardebol: op het terrein is van alles over duurzaamheid te zien en te beleven. Tevens is er volop ruimte om gezellig ergens te gaan zitten en om een hapje en drankje te nuttigen. Leuk en gezellig voor jong en oud met leuke natuurlijke speelplek voor de kleintjes.
Vierakker – Theetuin Vierakker: een 1,5 hectare grote tuin op schrale zandgrond met een diversiteit aan verschillende onderdelen zoals een bloemenweide, fruittuin, vogelbosje en vijvertuin. Ook is er een groentetuin waar deels volgens permacultuurprincipes gewerkt en er is een openluchttheater. In de tuin groeien uitsluitend botanische in- en uitheemse plantensoorten, in totaal zo’n 1200 verschillende soorten.
Vierakker – Tuin van Hiltjo Carp: winter 2018/2019 is door Ecocare deze natuurtuin aangelegd. Naast de siertuin is er sinds 2015 een op permacultuurprincipes gestoelde moestuin.

De Velt Ecotuindagen
Velt is een van oorsprong Vlaamse organisatie voor ecologisch leven, koken en tuinieren. Ze organiseren de Velt Ecotuindagen waaraan inmiddels ruim honderd verschillende tuinen deelnemen in België en Nederland.