Stedendriehoek

Open dag in gevangenis Zutphen

ZUTPHEN – Wie graag eens een kijkje wil nemen in een echte gevangenis, krijgt nu de kans. Penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen houdt namelijk op zaterdag 22 april de jaarlijkse open dag.

Het publiek kan zich die dag een beeld vormen van het leven, werken en verblijven in een gevangenis. Er is wel één voorwaarde: belangstellenden voor de open dag moeten zich vooraf aanmelden. Zonder aanmelding is een bezoek aan de open dag niet mogelijk. Aanmelden kan tot uiterlijk zaterdag 8 april, door een mail met een kopie van een geldig identiteitsbewijs te sturen naar pi.achterhoek@dji.minjus.nl. De aanmelding wordt bevestigd met een uitnodigingsbrief. Vanwege de beheersbaarheid – de gevangenis is immers gewoon in bedrijf – is er plek voor maximaal 240 bezoekers. Inschrijven kan vanaf vandaag. De minimumleeftijd voor een bezoek tijdens de open dag is twaalf jaar; kinderen vanaf deze leeftijd zijn alleen welkom onder begeleiding van een volwassene.
Vestigingsdirecteur Ruut Bernsen van PI Achterhoek heeft inmiddels al de nodige open dagen meegemaakt en zal ook de komende open dag aanwezig zijn om bezoekers welkom te heten, uitleg te geven over de gevangenis en vragen te beantwoorden. “We organiseren jaarlijks een open dag om mensen de kans te geven zich een genuanceerd beeld te vormen van detentie. Veel mensen hebben het idee dat gedetineerden veel luxe hebben, maar dat beeld wordt aardig bijgesteld wanneer ze met eigen ogen hebben gezien hoe het er in een gevangenis aan toe gaat. Ik zeg ook wel eens: ‘De buitenwereld noemt dit vaak een hotel. Zou u hier graag willen verblijven en dan ook nog geheel gratis?’ Na de rondleiding is er niemand die dat ziet zitten. Een kijkje nemen in de gevangenis, waar je toch je vrijheid inlevert en veel dingen niet mag, blijkt veel indruk te maken.”
De penitentiaire inrichting Achterhoek, locatie Ooyerhoek is gevestigd in Zutphen. PI Achterhoek heeft plek voor in totaal 204 gedetineerden en heeft zowel de bestemming van gevangenis als Huis van Bewaring. In de gevangenis zitten personen die van de rechter een vrijheidsstraf opgelegd hebben gekregen. In het Huis van Bewaring zitten mensen die verdacht worden van een misdrijf. Ze zijn in voorlopige hechtenis genomen en in afwachting van hun rechtszaak. PI Achterhoek heeft eveneens een EZV- en ISD-afdeling. EZV is de afkorting van Extra Zorg Voorziening. Op deze afdeling verblijven gedetineerden die niet kunnen functioneren op een reguliere afdeling omdat ze extra zorg en begeleiding nodig hebben. ISD staat voor inrichting voor stelselmatige daders. Dit zijn zogenoemde veelplegers die door de rechter een ISD-maatregel opgelegd hebben gekregen van maximaal twee jaar. De periode van detentie wordt benut om de vaak complexe verslavingsproblematiek en eventuele psychische problemen van de ISD’er gericht aan te pakken.