Stedendriehoek

Op safari in de stad met Expeditie NEXT

ZUTPHEN – Voor allerlei wetenschappelijke proefjes, spellen en tours moet je in de komende meivakantie in Zutphen zijn. Expeditie NEXT, het nationale wetenschapsfestival voor kinderen, vindt op woensdag 1 mei plaats en kaarten zijn vanaf nu te koop.

Bioloog en dierenexpert Auke-Florian Hiemstra is er in ieder geval bij: “Ik kan niet wachten om nieuwsgierige kinderen van alles te leren over vijf stadsdieren die iedereen kent, maar waarvan niemand de verhalen weet”, aldus de oud-presentator van het televisieprogramma Willem Wever. Tijdens zijn theatercollege op Expeditie NEXT neemt Hiemstra kinderen mee op safari in de stad. Het is voor hem bijzonder dat het festival dit jaar in Zutphen neerstrijkt, omdat hij in Zutphen op de middelbare school heeft gezeten. De stad waar bij Hiemstra het zaadje is geplant om bioloog te worden: “Ik had een geweldige biologiedocent, meneer Planting. Leuke naam, hè? Zijn verhalen en enthousiasme over planten en dieren motiveerden mij enorm om ook bioloog te worden. De magie die hij over het vakgebied overbracht, wil ik doorgeven aan de kinderen nu.”

Alle onderwerpen binnen de wetenschap komen tijdens het festival aan bod. Kinderen kunnen als mini-arts in een echte operatiekamer werken, leren waarom walvispoep goed is voor de biodiversiteit, spelen met een robothond of een eigen zeedijk met LEGO bouwen.

Op pad met professor Nova Next

Tijdens Expeditie NEXT gaan kinderen op expedities van professor Nova Next en haar zes vrienden. Professor Nova Next is een wetenschapper uit het jaar 2100. Zij heeft een groot probleem: in de toekomst is alle kennis kwijtgeraakt. Daarom keert zij terug naar 2024 om kinderen om hulp te vragen om die kennis terug te vinden. De kennis is te vinden bij de honderden proefjes, spellen, tours en mini-colleges. Ze worden daarbij geholpen door een groot aantal wetenschappers en presentatoren, zoals Auke-Florian Hiemstra en Klaas van Kruistum.

Het festival vindt plaats op 1 mei in het centrum van Zutphen. Van 11.00 tot 17.00 uur staat de binnenstad geheel in het teken van het wetenschapsfestival. Op vele locaties in het stadscentrum, met de Houtmarkt, de Zaadmarkt en het ‘s-Gravenhof als festivalhart, vind je meer dan honderd wetenschapsactiviteiten. Expeditie NEXT zet in op brede toegankelijkheid en is daarom gratis voor kinderen tot 18 jaar. Volwassenen betalen €7,50. Zij krijgen hiervoor op de dag zelf ook twee consumptiebonnen. Vanaf 1 maart zijn tickets te bestellen op expeditienext.nl/tickets.

Met korting naar het festival reizen

In samenwerking met Arriva maakt Expeditie NEXT een duurzame reis naar Zutphen mogelijk. Voor €5,- koop je een Expeditie NEXT-kortingsticket en kun je op 1 mei in heel Gelderland gebruikmaken van de bussen en treinen van Arriva. Kinderen tot en met 12 jaar reizen gratis. De actievoorwaarden zijn te vinden op www.arriva.nl/expeditienext. Voor meer informatie: www.expeditienext.nl.

Foto:

Kinderen bij een wetenschapsactiviteit tijdens Expeditie NEXT 2023. (Foto: Lucas Kemper)