Stedendriehoek

Op de fiets naar Van Gogh

BRUMMEN – Visit Brummen Eerbeek heeft een nieuwe fietsroute gemaakt vanuit Brummen Eerbeek naar museum Kröller-Müller, met 90 schilderijen en 180 tekeningen van Van Gogh. De op één na grootste collectie ter wereld van werken van Vincent van Gogh. De fietsroute gaat van Eerbeek naar Hoenderloo. Na 22 kilometer komt men bij de ingang van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

In dit park treft men Museum Kröller-Müller en ook Jachtslot Sint Hubertus. Op de terugweg fietst men langs Vliegbasis Deelen en door Nationaal Park Veluwezoom. “Het is een prachtige en interessante fietsroute van totaal 47 kilometer, waar u gerust de hele dag voor uit kunt trekken. De route is beschikbaar via route.nl, zoek op routenummer 534641.”

 

Vincent van Gogh is de favoriete schilder van Helene Kröller-Müller. Tussen 1907 en 1922 bouwde de dame uit welgestelde kringen een kunstcollectie op, die zij graag wilde delen ‘tot nut en genot der gemeenschap’. Het geld was afkomstig van de winst die werd gemaakt met het machtige, internationale concern Wm. H. Müller & Co. De aankoop van schilderijen stokte in 1922 door de wereldwijde economische recessie. De recessie hield zo lang aan, dat het echtpaar moest besluiten om de gehele collectie kunstwerken te schenken aan de Nederlandse Staat. Randvoorwaarde was dat er een passend museum werd gebouwd voor de collectie. Dit is het museum Kröller-Müller geworden, met overigens ook een imposante beeldentuin.

 

Fliegerhorst Deelen, ofwel Vliegveld Deelen, heeft ook een museum. Men ziet betonnen bunkers en hangars vermomd als stijlvolle boerderijen langs bochtige weggetjes. Ze hebben veelal versterkte muren van één meter dik, geschilderde nepvensters en plaatstalen luiken. Men ziet vanzelfsprekend ook de expositie over de luchtverdedigingstechniek van destijds, de zogenaamde Nachtjacht.

 

Volg de fietsknooppunten: 63-88-59-58-52-51-28-85-09-02-13-14-13-23-03-92-24-01-68-16-96-63. 63 is centrum Eerbeek. 14 is ingang Nationaal Park De Hoge Veluwe. 23 is Museum Vliegbasis Deelen.