Stedendriehoek

Ook Zutphen wil titel Tegelwippen

Ook de gemeente Zutphen doet mee met het jaarlijkse NK Tegelwippen. “Wij gaan de strijd aan met tenminste zestig andere Nederlandse gemeenten. Wie verruilt de meeste tuin- of balkontegels voor groen?” aldus een gemeentewoordvoerder.

“Vanwege de droge zomers van afgelopen jaren merken we dat het steeds belangrijker is om regenwater op te slaan in de grond. Door tegels te vervangen voor groen kan wateroverlast worden voorkomen, water vastgehouden worden bij droogte, is er meer koelte in tijden van hitte, kunt u zelf ook genieten van een extra bloem of plant én van kleine dieren en insecten die onderweg zijn naar eten of een fijne schuilplaats.”

Iedereen mag meedoen, aldus de woordvoerder. “Maar zorg wel dat de tegels die je wipt van jezelf zijn. Ga niet in de openbare ruimte een stoeltegel wippen. Geef het aantal tegels dat je gewipt hebt, plus een bewijsfoto, op via nk-tegelwippen.nl en ze worden opgeteld bij de Tegelstand van onze gemeente.”

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren, maken kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury de Wipper van de Maand uitgekozen. Al deze Wippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt. Het NK Tegelwippen houdt met de telling rekening met het inwoneraantal van een gemeente, zodat elke gemeente een gelijke kans krijgt. Meedoen kan tot en met 30 september.