Stedendriehoek

Oogstfeest op de Kaardebol

ZUTPHEN – “Paarse tomaten, gele worteltjes, roze aardappeltjes, oranje pompoenen en rode bietjes. Komt dat zien, het is oogsttijd op de Kaardebol!” aldus woordvoerder Wim Kersten van de organisatie.

Aan het eind van de zomer is de tijd gekomen om te oogsten. Op de Kaardebol in Zutphen wordt zaterdag 16 september, ’s middags van 14.00 tot 17.00 uur, de oogst van de jeugdtuinen, moestuinen, graanakkertjes, natuurtuin, bloementuin en de vlindertuin gevierd. “Beleef wat de natuur de afgelopen maanden allemaal heeft voortgebracht. Zie, ruik en proef de groenten, het fruit en de bloemen. Kom kijken en maak mee hoe je van al die producten lekkere gerechten kunt maken.”

Kinderen kunnen deze middag een ‘speurtocht’ volgen langs de Voedselcarrousel om alles over voedsel te ontdekken; “zo kun je onder andere mee kokkerellen en een soepje maken, een stokbroodje bakken, gerechten maken van aardappels die je zelf gerooid hebt en elders op het terrein naar verhalen luisteren, verschillende kleuren tomaten proeven, bloemen eten en groentes leren inmaken.”

Tijdens deze feestelijke gelegenheid zijn er leuke en smakelijke demonstraties over voedsel en voedselbereiding door de jeugdtuinders en stichting Stadsvoedsel Zutphen. “Verder vind je op Erve Eme een demonstratie van het roken van vis, in het Natuurlokaal een workshop over onverwachte voedselbronnen zoals insecten en invasieve exoten, geeft kwekerij Buitenboel informatie over eetbare bloemen en boeketten maken en is de natuurrijke tuin van Ecocare Hoveniers voor iedereen te bezoeken. In de vlindertuin wordt een rijk voorzien exotisch fruitbuffet aangericht, speciaal voor de tropische vlinders. Natuurlijk is er ook een aangenaam terras met muziek, een hapje en een drankje en een informatiemarkt.”

Het hele seizoen is door alle deelnemers op de Kaardebol veel werk verzet om het duurzaamheidscentrum de Kaardebol klaar te maken voor een bloeiende toekomst. De Kaardebol is bij veel Zutphenaren bekend omdat ze daar in hun jeugd gewerkt hebben in de schooltuintjes of een natuurles hebben gevolgd. Tegenwoordig is er een grote groep mensen aan de slag. Zo worden de jeugdtuinen verzorgd door stichting Samen Spelend Leren en stichting Stadsvoedsel Zutphen. Natuurlessen worden gegeven door de Kleine Kaardebol, 3D-zorg biedt dagbesteding, De Bovenkamer biedt een ontmoetingsplaats en informatie over dementie.

“De historische boerderij op Erve Eme is het centrum voor educatieve activiteiten op het gebied van geschiedenis en erfgoed. Je kunt er zien en beleven hoe het leven er uit zag in het jaar 700. De bloemrijke tuinen van Ecocare en Buitenboel bieden een kleurige toevoeging in deze groene oase. In Vlindertuin de Kas kan men genieten van vlinders in een tropische jungletuin en van alles te weten komen over het leven van vlinders. De activiteiten op en rond de Kaardebol laten zien dat deze plek een functie heeft als ontmoetingsplek voor iedereen in Zutphen die een ‘groen’ hart heeft.”