Stedendriehoek

‘Ontdek je eigen talent thuis’

ZUTPHEN – Zo’n vierhonderd gezinnen in Zutphen en Lochem ontvingen een Cultuur- en Sporttas. De tas zit vol met ‘offline’ sportieve en culturele activiteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Ze kunnen hiermee aan de slag zonder beeldscherm of internet te gebruiken.

De tas is gratis en bedoeld voor gezinnen waar laptops en thuisonderwijs niet vanzelfsprekend zijn. Initiatiefnemers Muzehof Centrum voor de Kunsten in Zutphen en Stichting Welzijn Lochem kregen bij dit project hartverwarmende steun van organisaties, verenigingen en bedrijven. De tassen zijn uitgereikt via organisaties die gezinnen ondersteunen: het Budgetadviescentrum Lochem (B€L) in Lochem en Perspectief en Voedselbank Zutphen.

Nu tijdens de coronacrisis de scholen nog even dicht zijn en bijvoorbeeld sport-, schilder- en danslessen niet op locatie doorgaan, is de vrijetijdsbesteding voor veel kinderen stilgevallen. De cultuur-/sport-/ buurtcoaches van Stichting Welzijn Lochem, Zutphen Actief en Muzehof Centrum voor de Kunsten deden een beroep op hun uitgebreide professionele netwerk. Samen hebben zij onder het motto ‘Ontdek je eigen talent thuis’ de Cultuur- en Sporttas ontwikkeld.

Van stoepkrijt, gum en verf tot springelastiek en voetbaltas: het materiaal voor de Cultuur- en Sporttas is via sponsoring verkregen of aangekocht. Muzehof vroeg kunstdocenten uit het eigen netwerk om didactische opdrachtkaarten te ontwikkelen. Zo draagt de inhoud van de tasjes bij aan de creatieve en sportieve ontwikkeling van de kinderen. Voor de samenstelling en verspreiding van de tasjes kon een beroep worden gedaan op de (vrijwillige) medewerkers van Stichting Welzijn Lochem, Muzehof, asielzoekersbasisschool, Voedselbank en Perspectief Zutphen. In totaal ontvingen 150 gezinnen in de gemeente Lochem en 250 in Zutphen de Cultuur- en Sporttas ‘Ontdek je eigen talent thuis’.