Onderwijs

Bijzondere Afrikaanse reis voor leerlingen Isendoorn College

WARNSVELD – Van 27 februari tot en met 6 maart gaan 33 leerlingen uit klas 3 tot en met 5 van het Isendoorn College in Warnsveld op een bijzondere reis. In samenwerking met Fairaway gaan ze Tanzania en Kenia bezoeken, slapen ze in gastgezinnen, bezoeken ze verschillende onderdelen in de samenleving en leveren ze een bijdrage aan de communities

Maar dat doen ze niet alleen. In samenwerking met Mixed Hockey Club (MHC) Zutphen nemen de leerlingen 33 tassen mee, gedoneerd door SL BAGS uit Zutphen, naar Nairobi. Onder leiding van Erik van der Dussen volgen kinderen daar een kansrijk hockeyprogramma, krijgen ze te eten, psychologische ondersteuning en hoopt Kenia Youth Hockey Development (KYHD) ze daarmee kansen te bieden voor de toekomst.

De tassen zitten vol met hockeymaterialen, gedoneerd door onder anderen leden van MHC Zutphen, die worden geschonken aan de Keniaanse kinderen en jongeren. Houx Sport schenkt daarnaast ook een deel van de winkelvoorraad aan dit goede doel.

De leerlingen van het Isendoorn gaan ook een middag hockey spelen met de leerlingen uit Nairobi en de gedoneerde spullen overhandigen. Daarmee voegt het Isendoorn, samen met Fairaway, MHC Zutphen en KYHD, een extra goed doel toe aan deze reis.

De leerlingen hebben middels een videopitch zich kunnen selecteren voor deze reis. Het zijn leerlingen uit de klassen 3, 4 en 5 mavo/havo en vwo, vertelt Sjoerd Verhoeve. “Om deels de reiskosten te dekken, zijn er gezamenlijk én individueel de afgelopen maanden acties georganiseerd zoals bijvoorbeeld: kerstkaarten gemaakt en verkocht tijdens het Winterfestijn in Zutphen; een veiling met diner georganiseerd; een pubquiz georganiseerd; kerstbroden verkocht.”

De activiteiten die in Tanzania worden gedaan, zijn onder meer: met een buddy vanuit het gastgezin naar een middelbare school in Tanzania; een voetbalwedstrijd tussen de leerlingen uit Nederland en Tanzania; boodschappen doen op de lokale markt en koken bij de gastgezinnen; een tour langs inspirerende bedrijfjes van jonge ondernemers, gesteund door de stichting Sengerema. Daar helpen ze eten verbouwen in een greenhouse en bezoeken ze onder andere een eerlijke koffieplantage; leren over de gezondheidszorg; een lokale kerk bezoeken op zondagochtend; samen met de buddy’s Swahili-kunst maken; een Masai-dorp bezoeken. Voor vertrek uit Tanzania is er een groot eindfeest in het dorp met de lokale bevolking en leren ze de Kwaito-dans.

“Mocht u nog goede kwaliteit spullen willen doneren, dan kan dat: sport/hockeyschoenen (maat 30 tot en met 40), hockeysticks en scheenbeschermers zijn van harte welkom.” Voor vragen of een eventuele bijdrage kan men contact opnemen met sjoerdverhoeve@live.nl