Ondernemend

‘Sparren met klanten vind ik heel belangrijk’

Dinant Riefel verzorgt al decennia de financiële administratie en advisering van ondernemers en particulieren. Vanaf 2013 gebeurt dat vanuit een pand aan de Spittaalstraat 54, randje centrum van Zutphen. Met drie werknemers vormt hij een klein kantoor onder de naam AD2DI van waaruit de lijnen richting de klant altijd prettig kort zijn.

‘Eigenlijk doen we alles wat met financiën en ondernemerschap te maken heeft’, verduidelijk Dinant. ‘Natuurlijk verzorgen we de inkomstenbelasting voor ondernemers en particulieren, de loonadministratie en de jaarrekening voor bedrijven. Maar we zijn er ook voor particulieren die een lening of hypotheek willen of een verzekering. Het gebeurt ook dat een particuliere klant een onderneming wil starten. Uiteraard kunnen wij hem of haar daar ook goed in begeleiden.

Drukke periode
Voor een administratiekantoor is de eerste helft van het jaar traditiegetrouw de drukste tijd. Dinant: ‘Tot 31 januari zijn we voor ondernemers druk met de aangiften voor omzetbelasting en de loonadministratie. Veel bedrijven willen ook de jaarrekening voor 2023 in het 1e halfjaar ontvangen. Na afloop van het samenstellen van de jaarrekening volgt er altijd een eindgesprek met de klant waarin beide partijen kunnen aangeven waar ze tegenaan lopen. Ook verzorgen wij de belastingaangifte voor particulieren eventueel aan huis indien nodig. Dit tegen een vast tarief.

Online boekhouden
‘We werken veel met het online boekhoudpakket Asperion. Klanten kunnen zich hierop abonneren. Zij kunnen hierin alle facturen simpel en snel uploaden met hun mobiel. In Asperion kun je realtime zien hoe jouw onderneming ervoor staat. Vooral jonge ondernemers vinden dit een prettige manier van boekhouden.  Het biedt veel gemak en geeft minder administratieve rompslomp. De klassieke ordner met facturen is hiermee zo goed als verdwenen. Er zijn natuurlijk ook nog ondernemers die de hele boekhouding het liefst aan ons uitbesteden.
Voor ons betekent het online boekhouden dat we minder invoerwerk hoeven doen en ons steeds meer richten op het uitvoeren van controles en het adviseren. Neem een zelfstandig ondernemer met een flinke omzet. Deze kan misschien beter voor een andere, fiscaal gunstiger ondernemersvorm kiezen. Daar helpen we graag bij.’

Klik met de klant
Voor Dinant draait het in de branche vooral om het persoonlijk contact. ‘Er moet een klik zijn tussen boekhouder en ondernemer. Ik hoor vaak van klanten dat ze hier komen omdat ik makkelijk ben in de omgang en de materie goed kan uitleggen. We zijn een klein kantoor en dat heeft zo zijn charme, we hanteren korte lijnen, en ons doel is om de klant zo weinig mogelijk belasting te laten betalen.
Ik maak het liefste vaste prijsafspraken. Dat vinden klanten prettig, want dan komen ze achteraf niet voor verrassingen te staan. Omdat wij een klein kantoor hebben kunnen wij de klant ook snel telefonisch helpen zonder kosten mochten ze nog vragen hebben.
Het leuke aan dit werk is de afwisseling, je helpt zoveel verschillende ondernemingen. En de dagplanning die je maakt, kan vaak na een onverwacht telefoontje snel de prullenbak in. Ik wil gewoon iedereen helpen, sta daarom altijd aan. Mijn familie vindt mij een workaholic maar werken ontspant mij ook. Ik hou dit nog wel even vol…’

AD2DI ADministratie en ADvies
Spittaalstraat 54 , Zutphen
Bezoekadres: Tadamasingel 35B, Zutphen
T: 0575 -513669
info@ad2di.nl
www.ad2di.nl