Ondernemend

Pennen Zutphenaar Tom Burger uniek in de wereld

ZUTPHEN – Het is een van de eerste dingen in ons leven die we leren…lezen en schrijven. Iedereen kent wel het Aap, Noot, Mies waar we mee begonnen. En gelijktijdig zetten we met het leesplankje ook onze eerste krabbels op een velletje papier. De geschiedenis van het schrijven is oud, heel erg oud. Ook de attributen waarmee we schreven zijn oeroud.

De mensheid is begonnen met een aangepunt houtje, of een pennetje van riet. Later werd dat een fraaie ganzenveer. Hiermee werd zelfs gekalligrafeerd. Misschien gelooft u het niet, maar een van de eerste vulpennen werd al gemaakt rond 953 in Egypte. Overgebleven vulpennen dateren echter uit de 18e eeuw.

Inmiddels zijn er heel veel vulpennen (en balpennen) de revue gepasseerd. De kwaliteit van een goede pen is hoog. Bekende merken zijn onder andere Cartier, Dunhill, Montblanc, Parker, Pelikan, St-Dupont en Waterman. Verkrijgbaar voor een redelijke prijs of in het luxe segment.

 

Nieuw merk
Recent ontdekten we een nieuw merk op pennengebied, namelijk Corpus Pennen van C4 Woodworks. We spraken met de initiatiefnemer, Zutphenaar Tom Burger. Tom vervaardigt zijn pennen – vulpen, balpen en vulpotlood – met de hand, waardoor ieder exemplaar uniek is en daarmee ook gelijk het enige model ter wereld. Tom is laborant kwaliteitscontrole voor mechanische eigenschappen en het vervaardigen van zijn designcollectie pennen is (nog) hobbymatig. Daar zou binnen afzienbare tijd wel eens verandering in kunnen komen. De belangstelling voor zijn pennen is namelijk enorm.

Tom: “Het is voortgekomen uit mijn hobby houtbewerken. Ik begon met het maken van ringen en tunnels voor in de oren. Later kwamen daar dingen bij die afweken van het gangbare. Wellicht dat ik het van mijn grootvader geërfd heb; die was namelijk ook bezig met houtbewerken. Niet beroepsmatig, want hij was kapper. Tja, en dan komt van het een het ander. Na aankoop van materiaal in Engeland ben ik het gewoon gaan proberen en warempel, dat ging best goed. Nu ben ik zo ver dat ze verkocht kunnen worden. De kwaliteit is hoog en het uiterlijk vindt men geweldig. Iedere pen is uniek in de wereld en ieder exemplaar kan naar wens gemaakt worden.”

 

Betaalbaar
Reclame voor zijn unieke collectie werd gemaakt door vrienden en bekenden en op facebook.

Tom: “Het trekt veel bekijks. Nee, ik bezoek geen beurzen of wat dan ook. Het is echt netwerken. Natuurlijk hoop ik er op dat ik er op lange termijn mijn volledige beroep van kan maken, maar dat is toekomstmuziek.”

Een leuk begin is er al voor Tom. De nieuwe museumwinkel van het Henriëtte Polak Museum en het Stedelijk Museum in Zutphen bestelde een reeks balpennen en juwelier/atelier De Waterlelie heeft een aantal pennen op display geplaatst. “De prijzen? U bent er nieuwsgierig naar? Vanaf €55,- oplopend tot een paar honderd euro. Alles afhankelijk van wat men wil. Een eenvoudige pen is ook al een unicum, omdat er geen tweede van gemaakt is. Men kan echter kiezen voor wat men wil: fraaie inleg, de houtsoort, de kwaliteit van de pen, goud of staal, al of niet met initialen etc. Je kunt het zo duur maken als je wilt. In alle gevallen heeft men een uniek exemplaar, waar menigeen jaloers op zal zijn.”

 

Tom heeft een bescheiden voorraad. Bestellingen kunnen  binnen één tot vier weken geleverd worden, afhankelijk van de wensen van de koper. Kijk op facebook.com/corpuswoodworks  voor meer informatie of mail naar corpuswoodworks@macrozoo.nl